Kunagi sai mahla tehtud ja talveks pudelisse pandud ikka sadu liitreid. Õunamahl oli vaid üks suure õunaaia iga-aastane saadus; ka õunakompottide rivi keldri riiulitel oli mitmeid meetreid pikk.
Vahepeal olid ajad, kui kodusest õunamahlast oli isu ikka parajalt täis ning palju parem tundus juua poe pakimahlu. Mõned aastad koduse õunamahla ignoreerimist muutsid mahla taas ihaldusväärseks.
Viimased aastad on kodune õunamahl tundunud taas väärt kraam. Eks nõudluse ja pakkumise suhe ole ka muutunud - nüüd keegi enam sellistes kogustes mahla ei tee ning terveks talveks seda joomiseks ei jagu.
Sel nädalavahetusel tegime minu vanemate juures taas õunamahla (kui täpne olla, siis meenutas see pigem Lõuna-Euroopa moodi töö tegemist, kus üks tegutseb ja neli ülejäänut seisavad käed taskus kõrval ja jälgivad protsessi). Mahlategu sai ette võetud eelkõige Aneele näitamiseks, kuidas valmib õunamahl.
Pildiseeria autor on Kaisa-Maarja.
Sain seda suurepärast mahla maitsta ning oskan öelda vaid üht-SUPER!!!!!!
VastaKustutaTelle
Telle, tegu oli Kuldrenetist tehtud mahlaga, seepärast ka nii magus ja maitsev.
VastaKustutaMmmm.... super pildid ka. Mul tuli kohe oma lapsepõlv meelde :) Kuldrenet on mul lemmikõun. Neist me küll mahla ei teinud, sest need me sõime ruttu kõik ära :P
VastaKustutaMul näiteks isakoduman pole see õunamahlategu kuhugi kadunud ja keldririiulid annavad kevadeni saaki. Ise ainult ei satu alati tegema.
VastaKustutaLisaks on sõpruskonnas tekkinud iseõppinud asjatundiaid, kes hää koguse mahla täiesti tegijaks siidriks ja veiniks mõistavad villida. Ka sellegi seltsis on kevadõhtuid veedetud. :)
Karmo