pühapäev, 2. mai 2010

Trühvli-kohupiimatort

See on tort, mida küpsetasin viimati täpselt aasta tagasi – emale sünnipäevaks. Nii ka sel aastal, kuna see tort jättis emale väga ereda mälestuse ning ta on seda mul korduvalt uuesti teha palunud. Kuna ma šokolaadist tavapäraselt ei küpseta, pole see tort mind uuest inspireerinud, aga ema sünnipäev oli lõpuks mõjuv põhjus teda selle tordiga ka sel aastal üllatada. Retsept pärineb kusagilt mitte-toidu ajakirjast (Tallinna Kaubamaja kliendileht vms), see on mul väljalõikena teiste lehtedel asetsevate retseptide hulgas.


Põhi:
130 g võid
2,5 dl nisujahu
1 munakollane
1 tl vaniljesuhkrut
0,75 dl rafineerimata roosuhkrut
50 g mõrušokolaadi
näpuotsaga soola

Kate:
1 kg kohupiima (ricotta)
250 g hapukoort
100 g mõrušokolaadi
3 sl nisujahu
4 muna
1 tl vaniljesuhkrut
2,5 dl rafineerimata roosuhkrut
150 g trühvleid

Glasuur:
100 g mõrušokolaadi
valget šokolaadi


Esmalt valmistasin tordipõhja, kasutasin selleks köögikombaini abi. Vahustasin või ja suhkru, lisasin munakollase, seejärel nisujahu, vaniljesuhkru ja sulatatud šokolaadi. Lasin taina komponentidel moodustuda ühtlaseks massiks. Katsin 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaberiga ning muljusin taina ühtlase kihina vormi põhja. Kui rohkem aega oleks olnud, oleks taina ka pooleks tunniks kile sisse mähituna külmkappi pistnud, sest see oli vastvalminuna äärmiselt kleepuv ning raskesti vormitav (sellist soovitust küll algses retseptis polnud). Küpsetasin tordipõhja 180-kraadises ahjus 15 minutit.

Valmistasin katte – segasin omavahel kohupiima, munad, hapukoore, suhkru, vaniljesuhkru ja nisujahu. Sulatasin šokolaadi. Võtsin kohupiimasegust 1/3 kogusest ning segasin selle sulašokolaadiga. Kallasin valge kohupiima eelküpsenud tordipõhjale ning puistasin kohupiima sisse trühvlid (hetk hiljem vaatasin retseptist, et trühvlid tuli eelnevalt tükeldada – seda soovitan ka neile, kes sama torti järgi teevad). Seejärel kallasin tordile sulašokolaadiga pruuniks värvitud kohupiimamassi ning urgitsesin kahvliga kahte kihti segamini (ettevaatust, et kahvel tordipõhja kohupiima sisse ei tõmbaks). Küpsetasin torti 175-kraadises ahjus 1 h. Lasin jahtuda ja valasin peale vedelast mõrušokolaadist glasuuri, peale „koorisin” juurviljakoorijaga valge šokolaadi laaste. Tort peaks enne serveerimist seisma külmkapis vähemalt 5 h.

Emotsioonid – torti kiidavad kõik, ka mulle tundub esimesi ampse süües, et see on päris maitsev, kuigi šokolaadised koogid ei kuulu mu lemmikute hulka. Tort on siiski nii vänge ja rammus, et 1/12 suuruse tüki söömine käib mulle selgelt üle jõu.

1 kommentaar:

  1. Sööjad kiitsid. Kuid nagu Sa ütlesid, siis torditükid lõigata pigem väiksemad ;)

    VastaKustuta