teisipäev, 26. jaanuar 2010

Sool meie igapäevatoidus

Autor: Aet Trisberg

Eestlased söövad soola 2-3 korda rohkem kui organism seda igapäevaselt vajaks (norm 3-5 g päevas). Tervisele mõjub halvasti soolas sisalduv naatrium, mis on üheks südame- ja veresoonkonnahaiguste põhjustajaks. Üldine soovitus on püüda soola tarbimist vähendada.

Poelettidel on müügil erineva nimetuse ning hinnaklassiga soolasid; mida nende kohta teada tuleks:
• Meresool – saadakse merevee aurutamisel päikeseenergia toimel. Meresoola puhtus sõltub merevee puhtusest (meresoola pakenditel on enamasti märgitud päritolupiirkond). Meresool on tavaliselt müügil rafineerimata kujul, sisaldades organismile vajalikke mineraale. Meresoola peenestusaste võib olla erinev – sellest soola omadused aga ei muutu.
• Jämesool – kaevandatakse maa-alustest soolalademetest. Jämesoola müüakse puhastamata kujul, seetõttu on selles säilinud nii kasulikud kui ka kahjulikud maa-alused looduslikud lisandid.
• Peensool ehk keedusool – on puhastatud jämesool, millesse pole pärast töötlemist jäänud kasulikke mineraale, samas on peensool väga kõrge NaCl sisaldusega. Peensoola peetakse kõige ebatervislikumaks soolaks.
• Jodeeritud sool – on peensool, millele on lisatud joodi. Jodeeritud soola eeliseks on jood, mille puudus ohustab kilpnääret – NaCl hulka pole selles aga tavaliselt vähendatud, mistõttu ei ole selle tarbimine soovitav.
• Pansool - Pansool on mineraalsool, mille koostises on 43 protsenti vähem naatriumi kui teistes soolades, naatrium on pansoolas asendatud teiste mineraalsete sooladega. Samas on pansool vähemsoolase maitsega ning seda kulub toiduvalmistamisel seetõttu rohkem. Pansoola vastased peavad soola koostises olevat kaaliumi kahjulikuks neeruhaigetele.
• Himaalaja sool – selle koostises leidub kuni 84 erinevat inimkehale vajalikku keemilist elementi. Himaalaja sool on ladestunud rohkem kui 260 miljoni aasta eest, seetõttu peetakse seda puhtaks ning väärtuslikuks soolaks.
• Rose sool - on kaevandatud Boliiviast, Lõuna-Ameerika puutumata loodusest Andide mäestikust. Sool on roosaka värvusega ning rikas mineraalainete poolest, eriti palju leidub selles rauda. Peetakse väärtuslikuks soolaks.
• Machu Picchu sool - kaevandatud Peruust, samuti Andide mäestikust. Sarnane Rose soolale nii värvuse kui mineraalirohkuse poolest. Peetakse väärtuslikuks soolaks.

Soovitused soola tarbimise vähendamiseks:
• Vältida liigsoolaste toodete tarbimist – puljongikuubikud, pakisupid, kartulikrõpsud, soolapähklid, vorstid, singid, grill-lihad, ka marineeritud, soolatud ja suitsutatud toiduained, samuti mõned juustud.
• Püüda valmistada toidud ise – nii säilib ülevaade tarbitava soola kogusest.
• Toite saab maitsestada soola asemel ka ürtidega nagu till, petersell, tüümian, oregano, rosmariin jt.

Soolaga harjunud maitsemeeltele on võõras süüa soolavaba toitu. Siiski ei pea soolast täiesti loobuma, soola kogust toidus võiks vähendada järk-järgult, maitsemeeled harjuvad ning tunnevad ülesoolamata toidu tegelikke maitseid.

Dieeti pidades võib tulemusele kaasa aidata ka soola koguse vähendamine toidus. Liigne soolast saadav naatrium paneb keha vett koguma, vähendades aga oluliselt soola tarbimist, võib vedeliku arvelt kaotada paar kilo ning ka lihased paistavad paremini välja. Ka kulturistid viivad enne võistlusi soolatarbimise miinimumi.

Artikkel ilmus osaliselt 11.09.09 Naistelehes

5 kommentaari:

  1. Aitäh artikli eest! Minul oleks selline küsimus, ega Sa juhuslikult ei tea, kui palju soola peaks saama üks 2-aastane laps? Igal pool kirjutatakse, et kogust peaks vähendama, aga mis piirini. Kas sool on üldse vajalik? See minu 2-aastane ei saa soola ühestki valmistoidust (sööb allergiate tõttu ainult valitud asju). Kas ma peaks siis mõnele toidule soola lisama? Tänan kaasamõtlemast! Kadri

    VastaKustuta
  2. Kadri - minagi ei andnud lapsele väga kaua grammigi soola. Minu laps oli samuti allergiline ning valmistasin talle kõik ise, mistõttu sain ka soola olemasolu toidus kontrollida. Allergiad pole aga siin määravad - väikelapse toit peakski just nii kontrollitud olema; see, et 1-aastased võiks peretoitu süüa, pole minu arust päris õige, kuna täiskasvanu maitsemeeled on juba veidi rikutud ja seda eelkõige soola mõttes. Mina hakkasin lapse toidule soola lisama, kui ta oli 1 a 2 kuud vana. Mul oli tõsine probleem, et laps absoluutselt ei joonud (tõsi, rinnapiima sai, aga mitte midagi muud ei joonud mitte). Hakkasin sel ajal veidi tema putrudesse soola lisama, siis tekkis ka janu. Aga tõesti, vaid õige natuke. Ei saa öelda, et soola poleks üldse vaja, soolast saab organism ju vajalikku naatriumi, aga soolaga ei tohi mitte mingil juhul liialdada ning lapse toidud peaksid enda jaoks magedad olema. 2-aastane võiks juba veidi soola saada; kui muidu on närb sööja, siis sool toob maitseid veidi esile ning võib paremini sööma hakata. Kui sooladest midagi kasutada, siis neid, millel mineraalained sees nagu meresool või Rose sool, mis ka meie kaubandusvõrgus laialt levinud.
    Praegu mu laps 4-ne ja keedan tema putru ikka vähese soolaga, vahel tõstan mõnest teisest toidust talle juba oma osa ära ja endale lisan veidi rohkem soola. Valmistoitudest soola ei saa ta samuti.

    VastaKustuta
  3. Aet! Tänan vastuse eest! Mul ongi just probleem siis, kui keegi väidab, et natukene soola on kindlasti igale inimesele vajalik. Söömisega probleeme pole, sööb kõike, mida lubatakse ja päris suurtes kogustes. Selle peale on muidugi kohe teised targad, et ta ei saa ju kuskilt kaloreid ja sellepärast sööbki nii palju.
    Kadri

    VastaKustuta
  4. Ärge rääkige soola piiramisest!
    Sool peletab kurjasid vaimusid eemale. Kui kurjale vaimule, kui ta sind ahistama tikub, öelda ainult: "Ma söön soola!", siis pageb ta kohe sinu juurest.
    Sööge julgelt soola, inimesed!

    VastaKustuta
  5. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta