teisipäev, 16. august 2016

Lõhesalat soolakurgi ja tillipestoga

Lõhesalatid erineval kujul on minu arvates imehead. Blogis on ka juba mitmeid retsepte lõhesalatitest, aga seekord sündis midagi hoopis uut, mis vajab talletamist. Mulle maitsevad lõhesalatid otse grillilt tulnud lõhefileega, aga ka varem valmis grillitud lõhefileega, mis on maha jahtunud. Vahel grillimegi spetsiaalselt rohkem kala, et külma lõhe jääks järgmise päeva salatisse.

Selles salatis on kasutatud just varem valmis küpsetatud lõhe ja ka soolakurgid pärinevad eelmisest päevast. Soovitan salatisse panna just 1-päeva kurgid, millel veel hapu maitse ei hakka tekkima. Kui lõhesalat soolakurgi ja tillipestoga kohe isutama hakkab, tuleb kurkide valmimisaja tõttu oodata ilmselt homseni. Või tasub kiiresti turult läbi hüpata ja juba päeva soolvees olnud kurgid osta. Olen üsna kindel, et sama salatiga sobiks ka otse grillilt tulnud lõhefilee. Lõhefileed grillin sageli toagrilliga – on lihtsam, kiirem ja (naistele) jõukohasem.

Salat sisaldab vaid häid rasvu (kala ja oliiviõli) ning tillipesto on rikas raua ja C-vitamiini poolest.

Tillipesto (4-le):
ca 20 g tilli
20 g mandleid
20 g oliiviõli
30 g parmesani juustu

Lõhesalat (4-le):
punt salatilehti
4-6 ühepäeva soolakurki
2 tl röstitud seesamiseemneid
oliiviõli
tillipestot
ca 300-400 g lõhefileed

Salati valmistamise eelduseks on, et soolakurgid ning grillitud lõhefilee on juba olemas. Tillipesto valmib kiiresti. Selleks rösti mandleid kas pannil (ilma rasvaineta) või ahjus ca 5 minutit. Jahuta mandlid ja purusta need köögikombainis, lisa purustajasse ka till ja parmesani juust ning jahvata ühtlane mass. Nirista pesto hulka oliiviõli kuni mass muutub kreemjaks.

Salati võib valmistada igale sööjale oma kaussi, aga ka ühele suurele vaagnale, kust igaüks saab salatit tõsta. Pane kausi põhja salatilehed, lõika soolakurgist õhukesed pikkupidised viilud ning laota need salatilehtedele. Tõsta salatile grillitud lõhefilee tükid ning pane lusikaga väikesed tillipesto tupsukesed. Maitsesta salat röstitud seesamiseemnetega. Salatikastmeks ongi tillipesto, mille sees on ka oliiviõli, aga vajadusel võid veidi õli salatile juurde niristada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar