esmaspäev, 1. august 2016

Kukeseene-suvikõrvitsalisandiga risoto

Kukeseened ja suvikõrvitsad on suvisel toidulaual ühed sagedamini figureerivad toorained. Kui ikka aias kasvab kasvõi üksainus suvikõrvitsataim, on garanteeritud, et suvikõrvitsaid tekib mühinal ja kasutust leiavad need suvistes retseptides. Korjata tasub suvikõrvitsaid peenikeste mõnesajagrammiste viljadena – need on oluliselt maitsvamad, parema tekstuuriga ja kokkuvõttes tekib neid ka massi poolest vähem ☺.

Olen sel aastal suutnud isegi 4-aastase Hugo suvikõrvitsausku pöörata, kuigi ta varem krimpsutas selle peale nina. Aga piisas vaid, kui ta suvikõrvitsat ühel moel sööma sain, kadus tõrge ka teiste suvikõrvitsatoitude vastu. Jää sulatajaks olid imeõhukesed suvikõrvitsaviilud, praetud pannil võis soola ja pipraga ja peale sulatatud Gouda juustu. Nii lihtne, aga nii maitsev. Sel korral jagan retseptiks aga kukeseene-suvikõrvitsalisandiga risotot.

Risoto (4-le):
ca 10 g võid või oliiviõli
1 mugulsibul
2 küüslauguküünt
3 dl risoto riisi (nt Arborio)
1 dl valget veini
1 köögivilja-puljongikuubik (soovitavalt öko ja ilma glutamaadita)
värskelt jahvatatud musta pipart
ca 75 g parmesani juustu

Kukeseene-suvikõrvitsalisand risotole:
ca 20 g võid või oliiviõli
1 väiksem mugulsibul
2 küüslauguküünt
ca 200 g kukeseeni
1 peenike suvikõrvits (ca 200 g)
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart

Esmalt pane risoto keema ning seejärel valmista risotole lisand. Kasuta risoto valmistamiseks mittenakkuva põhjaga potti. Haki sibul ja küüslauk (nii risoto sisse minev kui lisandisse minev), jaga kogus pooleks ning hauta risoto sisse minevat sibulat-küüslauku võis või oliiviõlis mõned minutid.

Tõsta kuumust, lisa risotoriis ja sega pidevalt. Kalla samasse potti valge vein ning lase alkoholil kuumuses aurustuda. Kalla risotoriisi peale umbes kahekordne riisi kogus keeva vett. Lisa potti ka puljongikuubik, sega ning jäta risoto madalale kuumusele hauduma. Sega aeg-ajalt ja lisa vett järk-järgult juurde. Keeda risotot pakil antud aja järgi, selleks kulub umbes 15-20 minutit.

Risoto keemise ajal valmista lisand. Sibul ja küüslauk on juba lisandiks hakitud. Haki ka kukeseened peeneks ja lõika suvikõrvitsast väikesed kuubikud. Kasuta vaid noort ja peenikest suvikõrvitsat, millel on õrn koor ja imeväikesed pehmekoelised seemned. Kuumuta pann, pane pannile osa võist ning hauta pannil hakitud sibulat ja küüslauku. Tõsta pannil kuumust, lisa pannile veel võid ja ka hakitud kukeseened. Prae umbes 3 minutit, lisa tükeldatud suvikõrvits ja prae veel umbes 2 minutit. Suvikõrvits peaks jääma krõmpsuv, seega ei tasu üle küpsetada. Maitseks lisa soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

Lõpus sega risoto sissse parmesani juust, veidi pipart ja vajadusel lisa veel veidi vett. Eraldi soola pole vaja, kui kasutad soolaga puljongikuubikut ja ka parmesani juust on soolane. Risoto peab jääma kreemja ja veidi voolava tekstuuriga. Tõsta risoto peale lisand ja soovi korral jahvata veel musta pipart.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar