Taimetoitlastel on oluline jälgida, kuidas saada toidust kätte piisavalt valke. Parimad taimse valgu allikad on kaunviljad ja sojatooted, samuti pähklid ja seemned. Neid aedoa-kartulikotlette saab teha ka vegan-toiduna, kui jätta retseptist välja muna.
Valged aedoad, mis on ka aedoa-kartulikotlettide tooraineks, on ühed valgurikkaimad oad. Oad sisaldavad vähe rasva, aga rohkelt kiudaineid ja taimseid valke. Samuti hoiavad taimsed valgud veresuhkru stabiilsena ja aitavad vältida pidevat magusaisu. Tervise seisukohalt peetakse ube väärtuslikuks tooraineks.
Taimsed valgud pole olulised üksnes veganite menüüs, aga ka omnivooride jaoks. Toitumissoovitused soovitavad osa loomseid valke asendada taimsete valkudega.
Vaja läheb (3-le; 9 kotletti):
4 kartulit (ca 400 g)
200 g valgeid ube (konserv) või 100 g valgeid ube kuivainena
1 muna
4 küüslauguküünt
punt värsket tüümiani (kasuta vaid lehti)
värskelt jahvatatud musta pipart
meresoola
1 kuhjaga sl nisujahu
1 kuhjaga sl kinoahelbeid (võib asendada ka täisteranisujahuga)
õli praadimiseks
Aedoa-kartulikotlettide tegemiseks võib kasutada kuivatatud valgeid ube või konserveeritud valgeid ube. Kuivatatud ubade puhul peab toidu valmistamist pikemalt ette planeerima – panema oad üheks ööks likku ning varuma aega, et neid järgmisel päeval keeta ca 1 tund. Kui kasutad konservube, kurna vaid ubadelt vedelik ja jäta need mõneks minutiks sõelale nõrguma (samamoodi tee keedetud ubadega). Seejärel purusta aedoad köögikombainis või tambi pudrunuiaga ühtlaseks massiks.
Koori ja riivi kartul jämeda riiviga. Riivitud kartulist pigista käte vahel välja tekkiv vedelik. Kartulikotlettide tegemise jaoks on vaja võimalikult kuiva toorainet.
Klopi kausis lahti üks muna, lisa munale soola ja jahvata värskelt musta pipart. Kui soovid kotlette vegan-toiduna, jäta lihtsalt muna välja (veidi raskem on kotlette hiljem vormida, kuid uba käitub ka osaliselt sidusainena). Lisa lahtiklopitud muna hulka purustatud oad ja riivitud kartul ning sega mass ühtlaselt munaga kokku. Pressi küüslauguküüned läbi küüslaugupressi kartulikotleti tainasse, samuti nopi tüümianivartelt lehed (varred on puised, neid ära kasuta).
Puista taldrikule laiali nisujahu ja kinoahelbed (viimased võid asendada ka täisteranisujahuga), mulju käte vahel aedoa-kartulimassist pätsikesed ning veereta neid kuivaines.
Kuumuta pann, nirista pannile õli ja prae aedoa-kartulikotlette mõlemalt poolt paar minutit – seni, kuni tekib õrn koorik. Tõsta kotletid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta neid 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Serveerimisel võib kõrvale pakkuda rukolat, tilli, murulauku jms maitserohelist. Neile, kelle jaoks 100% veganlus pole eesmärk, võib kõrvale pakkuda ka hapukoort või majoneesi.
Retsept ilmus ka http://tervisliktoitumine.ee leheküljel.
Tegin kotlette täna õhtusöögiks. Valged oad asendasin kikerhernestega, sest need olid parasjagu kodus olemas ja said ka ikka väga maitsvad! Kõrvale tegin hapukoorekastme riivitud värske kurgi, redise, rohelise sibula ja tilliga. :)
VastaKustutaKikerherned on väga hea asendus ubadele, seda katsetan hea meelega ka ise teinekord.
Kustuta