reede, 13. mai 2016

Karulaugusalat ahjupaprika ja suitsukanaga

Karulauk on üks esimesi kevadisi kodumaised taimi, mis turgutab keha ja elavdab maitsemeeli. Küüslaugumekiga noored lehed sobivad nii pestoks kui ka salati sisse. Ahjupaprika annab salatile maitsesügavust ja avokaado kreemjat tekstuuri.

Täisväärtuslik toit peaks meile pakkuma piisavalt vitamiine ja mineraalaineid, mis tagavad hea tervise ja enesetunde. Lisaks ohtrale C-vitamiinile sisaldab karulaugusalat ahjupaprika ja suitsukanaga arvestatava koguse magneesiumit, kaaliumit ja väävlit.

Magneesium on vajalik süsivesikute, rasvade ja aminohapete normaalseks ainevahetuseks. Piisav kogus kaaliumi tagab happe-aluse tasakaalu veres. Väävlit vajab organism aga valkude ja ensüümide toimimiseks ning luude jaoks.

Vaja läheb (2-le):
suur peotäis karulauku
ca 15 kirsstomatit
2 avokaadot
ca 200 g suitsukana (kintsuliha, nahk eemaldatud)
2 ahjus röstitud paprikat
meresoola
värskelt purustatud musta pipart
oliiviõli
palsamiäädikat

Esmalt valmista ahjus röstitud paprika. Selle võib teha valmis ka eelmisel päeval (säilib õliga kaetult jahedas kohas mitu päeva). Lõika paprikad kolmeks tükiks, eemalda saba ja seemned ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepind allapoole. Küpseta paprikaid 200-kraadises ahjus ca 40 minutit, kuni paprika nahk hakkab pealt pruunistuma. Võta plaat ahjust välja ning aseta paprikate peale foolium – see aitab paprika nahka kergemini kätte saada. Kui paprikad on käesoojad, eemalda neilt nahk. Lisa paprikad kohe salatile või säilita suletud purgis kergelt oliiviõliga kaetuna (võib lisada ka soola ja pipart).

Salati jaoks haki karulaugulehed, lõika kirsstomatid olenevalt suurusest pooleks või neljaks. Eemalda avokaadolt koor ja kivi ning viiluta viljaliha. Suitsukanalt on soovitav eemaldada nahk, et mitte tarbida üleliigset rasva. Lõika kana kintsuliha viiludeks. Lõika ka ahjupaprika suupärasteks tükkideks. Tõsta kõik salatikomponendid kaussi, puista peale soola, jahvata pipart ning nirista veidi oliiviõli ja tilk palsamiäädikat. Sega salat läbi ning tõsta serveerimiseks puhtasse kaussi või taldrikule.

Retsept ilmus ka tervisliktoitumine.ee lehel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar