On palav, aga ma
ei kurda. Kuigi palavus võib olla kurnav, tiksub mu peas pidevalt mõte, et
selliseid päevi on Eestis harukordselt vähe. Suvekummardajana püüan päikest
kõikide meeltega - salvestan selle pruuni jumena kehale, talletan soojuse ja
valguse hinge. Siis on talvekülmas ja –pimedas hea neist mälestustest energiat
ammutada.
Jookidele olen
oma toidublogis tähelepanu pööranud väga vähe. Kõik mu sõbrad ja tuttavad
teavad, et ma ei tarbi alkoholi (jah, seega ei joo ka toidu kõrvale veini).
Samuti ei joo ma kohvi, kohe üldse mitte. Sellised ei ole mu põhimõtted, vaid
need joogid lihtsalt ei maitse mulle (ju ei alustanud siis piisavalt varases
eas proovimist). Kummaline tunnistada, aga joogid on minu jaoks ebaolulised. Ma
võiks vabalt elada ka nii, et tarbin joogiks vaid vett. Praegu suvel ei tulnud esimese
hooga meelde, et septembrist maini ehk külmal ajal olen ma siiski
hommikujoogina sõltuvuses astelpajuteest. Nii nagu veinisõbrad tunnevad veinide
juures igat nüanssi ja kirjeldavad maitset, suudan mina seda teha vee puhul.
Vesi, sh pudelivesi on väga erineva maitsega ja isegi tekstuuriga, samuti on
kraanivesi erinevates kohtades (ka erinevates Tallinna piirkondades) väga
erinevate maitsenüanssidega, ja seda ka kaevu- või allikavesi.
Nendel kuumadel
päevadel võiks ma ka piirduda vaid külma veega, kuid Renee üllatas mind
laimi-piparmündijoogiga. Jook on tehnoloogia poolest inspireeritud mojito’st,
aga kuna sealt on võetud ära kaks komponenti, nimetan seda extra virgin mojito’ks
(alkoholivaba mojito’t nimetatakse virgin mojito’ks). Kui rumm ja Sprite (või
mullivesi) asendada vaid veega, tundub, et ega sellest joogist midagi head
järgi jää, kuid siiski on tegu väga mõnusa värskendava joogiga, mida on eriti
hea just palavusega juua.
Mojito
tegemiseks, täpsemalt laimi pressimiseks ja piparmündi purustamiseks, on vaja
spetsiaalselt nuia. Kuigi mu köögitarvikute sahtlist võib leida kõike, puudus
mul siiski kollektsioonist spetsiaalne mojito nui. Katsed piparmünti blenderis
purustada, tegid joogist sellise metsapoole välimusega nõiajoogi. Uhmri juures
oleva marmorist nuiaga ei saa aga klaasis midagi purustada (pealegi on see
liiga lühike). Niisiis võttiski Renee ühe puutüki, otsis netist välja mõõdud
ning treis valmis ühe korraliku mojito nuia. Kui spetsiaalselt mojito nuia
pole, saab ilmselt eraldi nõus (mitte klaasist) ka mõne muu nuiaga komponente
purustada.
Vaja läheb (1
klaas):
pool laimi
1,5-2 tl
rafineerimata roosuhkrut (suureteraline demerara)
ca 10
piparmündilehte
jääd (peaaegu klaasi täis)
vett
Lõika laimist
viilud, poolita need ning pane viilud klaasi põhja. Kalla laimiviiludele
rafineerimata roosuhkur (mida jämedakoelisem, seda parem) ning piparmündilehed.
Pressi nuiaga laimiviiludest mahl välja, samuti mulju sellega piparmünti, et
sellest maitset joogi sisse imenduks. Pane klaasi jääd (vähemalt 5 kuubikut)
ning kalla peale vett. Suhkur joogi sees ei pea olema sulanud, just mõnus ongi,
kui kõrrega saab suhu tõmmata veidi teralist suhkrut.
Mojito nui (pikkus peab olema selline, et klaasist väljaulatuv ots mahub kätte)
Aet, jaga nuiafotot ka :)
VastaKustutaOk, lisan nuiafoto ka :) Teen homme hommikul, kui valgeks läheb.
VastaKustutaAitäh, Aet! Väga kena nui ja ilmselgelt osav mees :)
VastaKustutaMulle kingiti paar aastat tagasi analoogne väike Mojito-nui, nuia alumine ehk siis see tampimise ots on säbruline. Jube praktiline ka niisama - saab väikese kausitäie marju katki tampida pannkookide jaoks jne.