Õismäe pole
tavapärane koht, kus toiduelamusi otsimas käiakse. Aga juba mõnda aega olen
erinevatest allikatest kuulnud, et siiski on Õismäel üks kiiksuga koht - Talleke
ja Pullike - kus saab imemaitsvat liha.
Talleke & Pullike Õismäel
Kohe Tallekesse
ja Pullikesse sisse astudes saan aru, et see koht erineb kõikidest teistest
Eesti söögikohtadest, kus mina käinud olen. Kalamaja söögikohtades kohtab
valdavalt hipstereid, Tallinna fine dining restoranide seltskond on ka
äratuntavate ühisjoontega, rääkimata GoSpaa homogeensetest klientidest. Aga see
siin on midagi hoopis teistsugust - siin söövad kõrval laudades Kaur Kender ja
Õismäe babuška, siia on kokku tulnud nii Jüri kui Juri (need ei ole kujundid,
kõiki nimetatuid nägime). Eklektiline ja pisut slaavipärane sisustus; saame
koha raske kangaga roosilise laudlinaga ümmarguse laua ümber. Alustuseks
tellime vett. Oleks eeldanud, et sellises kohas sobib tuua lauale kannutäis
vett, aga lauda saabub kvaliteetne klaaspudelis Acqua Panna mineraalvesi, mida pakutakse juua
odavatest paksudest klaasidest. Mis koht see on – on see restoran või pubi või
veel midagi muud! On sel üldse vahet? Aina enam tekib tunne, et ma ei ole
Eestis, vaid kusagil reisil, aga ma ei tea täpselt, kus.
Usbeki karask, maitsevõi, lilleline laualina ja menüü - pilt räägib enda eest.
Lambaliha
Grillitud mais
Tallekese ja
Pullikese menüü on pikk nagu Hiinakates – paksude kunstnahkkante ja kilede
vahele on köidetud korralik “eepos”, mille läbilugemiseks kuluks ebamõistlikult
palju aega. Laias laastus on menüüs esindatud kaks suunda - Usbeki köök ning
Hispaania (või Brasiilia) liha grillimine, sekka mõned ülemaailmselt levinud
toidud nagu Caprese, Caesari salat või Carpaccio. Restoranis käies eelistan ma tõenäoliselt 90%
juhtudest lihale kala ja mereande. Olen elanud ka perioode, kus ma söön liha
väga vähe, toitunud peamiselt taimsest, kuid viimasel ajal on mul tekkinud
suurem huvi ja isu (veise)liha vastu (veiselihaga katsetustest kirjutan peagi
ka blogis). Seevastu Renee tellib umbes 90% juhtudest veiseliha – väga erineval
kujul olenevalt sellest, mida restoranid pakuvad. Ma sageli maitsen ta juurest väheke
ning enamasti tõden, et mõni amps on hea, aga suurt tükki ise süüa ei tahaks.
Tallekese ja
Pullikese menüüs on mitmed isuäratavad kalatoidud (tervelt valmistatud kala)
ning tavaliselt ma teekski valiku nende seast. Aga seekord otsustasin, et siin
söön veiseliha ning valin toiduks Anguse veise Cube Roll Steak’i (antrekoot,
mahlane marmorliha). Renee sööb Ribeye streiki (samuti antrekoodist), K ja M
valivad sisefilee. Suur osa toite, sh lihad valmistatakse siin Josper tüüpi
Hispaania söeahjus. Lisandeid liha juures pole, need tuleb eraldi tellida. Tellime
lisaks grillitud köögiviljad. Laualt käivad veel läbi pannkoogid kalamarjaga,
Usbeki pelmeenid, grillitud mais ja lambalihahautis (kuigi menüüs oli kirjas
talle sisefilee, aga ma ei suuda uskuda, et keegi sisefileest hautise teeks) –
aus ja maitsev toit. Aga kui tulevad lauda tellitud veiselihapalad, mõmisevad
kõik rahulolust. Küpsusaste medium rare on antrekootide puhul super, rasvane
marmortükk on minu arvates oluliselt maitseküllasem ja rohkem iseloomuga kui
sisefilee, aga igaüks oli veendunud, et tegi õige valiku. Saiakorvis tuuakse
lauda Usbeki karask, mis on meie mõistes lame pärmitaignast sai, peal
seesamiseemned – koos maitsevõiga on need kuumalt suurepärased.
Cube Roll Steak (antrekoot)
Teenindus on väga
asjatundlik – Eestis kohtab harva, kus klienditeenindaja on toitudega väga
hästi kursis, oskab ka soovitada, kui vajadus. Meiega räägib ta perfektses
eesti keeles, kõrvallaua rahvaga aga soravas vene keeles – ma ei saanudki aru,
mis rahvusest ta on.
Restoranis olles näeb ekraani pealt videot, kuidas Tallekese ja Pullikese köök toimib – kuna ekraan on meie lauast üsna kaugel ja häält ei kuule, näeb see helitus pildis välja nagu mõni Discovery Channel’i köögiteemaline saade. Uurime teenindajalt, kui palju siin inimesi tööl on, et sellise menüüga toime tullakse. Köögilugusid oskab meie laua teenindaja väga detailselt rääkida – Tallekeses ja Pullikeses on neli eraldi kööki – külm, kuum, Usbeki ja kondiitri. Inimesi köögis paarikümne ringis. Kondiiter alustab kell 6 ning ahjud on tema kasutada kella 12-ni (siis on ahjud liha jaoks) – teeb kõike ise alates lehttaignast kuni tortideni. Kuna saime teada, et ka Tallekese ja Pullikese magusamenüüsse on nii palju panustatud, otsustame neist mõned ära proovida. Valikusse jäävad Samsa – Usbekipärane lehttainast kirssidega täidetud pirukas, pistaatsiakreemiga kook ning Ussuuri mesi kuivatatud puuviljade ja pähklitega. Liha jääb siiski õhtu tipphetkeks. Minu jaoks ei saa olla magus kunagi parem kui soolane toit.
Restoranis olles näeb ekraani pealt videot, kuidas Tallekese ja Pullikese köök toimib – kuna ekraan on meie lauast üsna kaugel ja häält ei kuule, näeb see helitus pildis välja nagu mõni Discovery Channel’i köögiteemaline saade. Uurime teenindajalt, kui palju siin inimesi tööl on, et sellise menüüga toime tullakse. Köögilugusid oskab meie laua teenindaja väga detailselt rääkida – Tallekeses ja Pullikeses on neli eraldi kööki – külm, kuum, Usbeki ja kondiitri. Inimesi köögis paarikümne ringis. Kondiiter alustab kell 6 ning ahjud on tema kasutada kella 12-ni (siis on ahjud liha jaoks) – teeb kõike ise alates lehttaignast kuni tortideni. Kuna saime teada, et ka Tallekese ja Pullikese magusamenüüsse on nii palju panustatud, otsustame neist mõned ära proovida. Valikusse jäävad Samsa – Usbekipärane lehttainast kirssidega täidetud pirukas, pistaatsiakreemiga kook ning Ussuuri mesi kuivatatud puuviljade ja pähklitega. Liha jääb siiski õhtu tipphetkeks. Minu jaoks ei saa olla magus kunagi parem kui soolane toit.
Hinnatase on
äärelinna kohta üllatavalt kõrge - lihad umbes 15-20 €, magustoidud 5-7.50 €,
aga kui mõelda, et me sõime siiski väga head liha ning käsitöökooke, siis on
hinnad ausad. Sellise keskkonnavahetuse ja maitsereisi võtaks teinekordki ette
– pealegi on ju see vaid veerand tunni kaugusel meie kodust.
Seal lähedal on veel üks päris hea koht http://cafelyon.ee/meist/ ;)
VastaKustutaJa siis veel Kadaka Selveri vastas üks väga hea sushi koht http://www.greenway.ee
niiet avastamisrõõmu jagub:)
Cafe Lyon'i tean, seal olen korduvalt käinud - nii kohapeal söömas kui pikka Prantsuse saia kaasa ostmas.
VastaKustutaSushikohast polnud aga enne teadlik; tuleb üle vaadata.
Seal samas kilomeetri raadiuses on ju ka mingi teine Usbeki köögi restoran "Uzbekistan". Eile just ühe usbekist turumüüjaga rääkisin ning tema mainis, et seal saab ehedat usbeki toitu. Ise pole käinud.
Ja kui samast kandist veel rääkida, siis ka uus koht Umami on ju seal samas Kadaka teel. Ja Ruccola on seal samas. No täiesti uus toidupiirkond Tallinnas ju, kui mõtlema hakata :) Ainult ümbrus pole ilus jalutamiseks.
Jah, see Umami ju ka. No tõesti, peab kohe vaba päeva võtma ja sinnakanti uitama minema :)
VastaKustutaNagu mis mõttes pole ümbrus ilus jalutamiseks? Lyoni tagant pääseb kohe loomaaeda, mis on ju ka vägagi klassikaline jalutamise koht. Ning sealsamas Kadaka metsapargis Umami taga on vägagi broo jalutada.
VastaKustutaJa kui nüüd juba hardcore jalutamisest rääkida, siis kogu piirkonnast viib põiki läbi endisele raudteele rajatud rada, mis läbi Astangu Õismäe ja Mustamäe vahelt, Rucola eest põiki Stroomi poole suundub piki kõrgepingeliini. Jalutamist rohkem kui päevaks, ma ütleks.
Eile õhtul kella seitsme paiku astusime koos abikaasaga Tallekese ja Pullikese uksest sisse. Lauda me ette ei tellinud, kuid teenindaja, kes meile vastu tõttas, leidis meile vaba kahese laua keskmises reas. Saali keskel on kahesed lauad ja äärtes suuremad. Interjöör rabas oma kaootilise pillerkaariga, häiriv oli teenindajate aparaatide piiksumine ning laste ohjeldamatu jooksmine ja kiljumine. Kaks põnni rippusid meie laudlina servas ja nende vanemad ei teinud teist nägugi. Saalis oli igas lauas vähemalt kaks last. mul ei ole restoranis kenasti käituvate laste vastu mitte kõige vähematki, käin ka ise meelsasti lapselastega väljas söömas, kuid eilne oli pöörane. Higised ja näost punetavad väikesed röövlid tormasid ringi ja riivasid ruumikitsikuses pidevalt einestajaid, aeg ajalt kukkusid ja nutsid valjuhäälselt. Mõned papad -mammad hõikusid eemalt käsklusi, mida eirati. Kui olime pool tundi oodanud ja sirvinud erakordselt segast menüüd, hinnad olid pigem kallimapoolsed, tõusime üksmeelselt püsti ja sõitsime restorni Luka. See oli hea otsus.
VastaKustuta