esmaspäev, 5. märts 2012

Kõrvitsapidu ja kaeraküpsised kõrvitsaga

Meie pere neljas ja kõige noorem liige sai möödunud nädalal 6-kuuseks. On aeg teha tutvust esimeste maitsetega tahke toidu maailmast. Sümboolselt Hugo poole-aastase sünnipäeva puhul lõikasin lahti Hugo vanaema kasvatatud kõrvitsa, mida hoidsin alles spetsiaalselt tema jaoks. Tõsi, kui ikka suur kõrvits lahti lõigata, tuleb ka ise hulk kõrvitsaretsepte välja otsida.
Tutvumine esimese toiduga

Katsetan Hugoga toidu püreestamise asemel baby led weaning metoodikat, mille järgi laps õpib tahket toitu tükkidena ISE sööma.

Esimeste päevade põhjal tundub, et ise söömine pakub Hugole huvi.

Poja sünnipäeva tähistasime kõrvitsapeoga - kõrvits oli läbiv toiduaine nii soolastes kui magusates roogades, mida sel päeval lauale panin. Kõrvitsarisoto on oma tuntud headuses, magusaks aga avastasin nami-namist kõrvitsaküpsised (ilma munata), mis hakkasid nii väga maitsema, et olen neid juba kolm korda järjest küpsetanud. Kohandasin retsepti veidi tervislikumaks - nisujahu asendasin osaliselt täistera kaerajahuga - just seetõttu meenutavad need küpsised vanu häid kaeraküpsiseid. Kõrvits küpsistes olulist maitset ei anna (järgi proovitud - söövad ka need, kes muidu kõrvitsat suu sisse ei pane), kõrvitsapüree täidab pigem sidusaine rolli.

Kaeraküpsised kõrvitsaga:
100 g võid
150 g heledat muscvado suhkrut
200 g keedetud ja püreestatud kõrvitsat
1 tl vanilliekstrakti (leidsin Marks & Spencerist lausa ökomärgiga vaniljeekstrakti)
125 g nisujahu
100 g täistera kaerajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
100 g rosinaid


Soovitan kasutada taina tegemiseks köögikombaini abi - läheb oluliselt kiiremini. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa püreestatud kõrvits ja vanilliekstrakt. Sega omavahel jahud, küpsetuspulber ja kaneel ning lisa tainale. Töötle tainas ühtlaseks. Viimasena sega sisse rosinad. Tainas jääb üsna vedel, see on ok (mina algul lõin kahtlema, kas ikka töötab retsept - töötas). Tõsta tainast teelusikaga väikesed pätsikesed ahjuplaadile. Jäta küpsiste vahele vahed, kuna need valguvad küpsedes veidi laiali. Kahe erineva partiiga avastasin, et laialivalgumine sõltub sellest, kui vedel või paks on kõrvitsapüree. Mina tegin umbes 3 cm läbimõõduga küpsised, sel juhul sai antud kogusest 48 küpsist.
Küpseta 200-kraadises ahjus 15-18 minutit (sõltuvalt sellest, kas tahad seest veidi pehmeid või täiesti krõbedaid küpsiseid).

16 kommentaari:

  1. Väga lahe lapse sööma harjutamise meetod. Mina olen täielikult sellise lähenemise poolt. Ainult külma närvi on vist vanematel küll selleks vaja? Kujutan ette, et kõrvitsat läheb igale poole mujale rohkem kui suhu? :) Palju õnne ka peaaegu et juubeli puhul armsale Hugole!

    VastaKustuta
  2. Oi kui vahva väike kõrvitsasõber! Palju õnne teile juba väärika poolaasta täitumise puhul. Selline lapse sööma õpetamise meetod on küll hästi vahva ja erinevaid tekstuure oma väikeste näppude vahel mudides suhu pista on kindlasti hiiiiglama põnev :)

    VastaKustuta
  3. Täname õnnesoovide eest, Juc ja Tuuli. Mulle tundub ka selline meetod toiduga tutvumiseks väga arukas - topib ju laps selles vanuses kõike suhu ning õpib maailma tunnetama just niimoodi. Las õpib siis erinevaid maitseid ja tekstuure ise omal käel.
    Nagu ka piltidelt näha, kaasneb ise söömisega teatav plökerdus-faktor, aga see piirdub siiski hetkel köögis umbes ruutmeetrise alaga. Ostsin poisile bumbo istme (kel huvi, guugeldage), mis on väiksem kui söögitool ja pestav ka kraani all, lisaks tohib seal istuda laps, kes veel ise istuda ei oska. Söögiga mööda tuba roomama ega kõndima ma teda ei lase, mul on täiesti foobia, kui ma näen plögaste kätega lapsi, kes lastakse mööda maja kõndima ning kes kõik diivanid, kardinad ja muu pehme mööbli toiduseks teevad. Huhh..

    VastaKustuta
  4. Minu laps saab järgmisel nädalal poole aastaseks ja mõtlesin, et proovin tal ka ise süüa lasta.
    Kuidas te selle kõrvitsa talle valmistasite? Ise plaanin aurutada, aga kas piklikud jupid? Sellised suuremad kamakad?
    Ja teine asi, mis mulle muret teeb on see, et kuidas varsti lihaga samal meetodil tutvust teha?
    Esimese lapsega hautasime veise sisefileed ja siis püreestasime, jäi küll pehme, aga kas nii pehme, et poole aastane seda järada saaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen praktikas BLW meetodiga tutvunud alles alla nädala ning oma kogemuste baasil on veel vara kaasa rääkida. Kõrvitsast küpsetasin ahjus ära suurema sektori (ei koorinud algul), alles jahtudes võtsin koore ja ka ülejäänud pealmise kihi maha. Andsin kätte üsna suure tüki, mida tal mugav hoida ja lutsutada. Kindlasti ei tohi liiga pehmeks küpsetada, muidu pudeneb lihtsalt maha kõik. Liha andmist pole veel läbi mõelnud, ilmselt tal selles eas veel väga hambaid pole. Aga guugelda "baby led weaning recipes" ning usun, et leiad hulganisti ideid ja vastuseid.

      Kustuta
  5. Helle ja Aet - mul sõi tütar ca kolmveerandaastaselt liha, esimene hammas tuli aga alles nädal enne esimest sünnipäeva. Nad suudavad lihariba nii kenasti tühjaks imeda, et vaid kiud jäävadki alles ja need antakse siis naeratuse saatel emale tagasi..

    Õnnesoovid Hugole esimese poolaasta täitumise puhul!!

    VastaKustuta
  6. Täname õnnesoovide eest, Pille. Mul tekkis lihasöömisega seoses küsimus - kas oled uurinud täpsemalt, et kas pelgalt liha lutsimisest saab laps oma raua kätte.

    VastaKustuta
  7. Hoo, palju õnne tähtsa "päristoiduni" jõudmise puhul! Pean plaani meie praegu kahe- ja poolekuusele poisile siis kui ta pooleaastaseks saab samuti BLW-meetodi abil lisatoitu tutvustama hakata, nii et hoian Su blogil nüüd hoolega silma peal:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan õnnesoovide eest, trip. Tore, et leidub mõttekaaslasi beebide toitumise teemal. Ja tere tulemast lugema blogi.

      Kustuta
  8. Aet, tänud super heade küpsiste retsepti eest! Esimene plaaditäis ahjust väljas ja täpselt sellist "dopingut" oli hetkel vaja;)
    Minu pojal algab körvitsahooaeg alles oktoobris, nii et ootan ka huviga sinu arvamust kuidas BLW meetod Hugole meeldib/sobib.
    Kõike head!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Merle, rõõm kuulda, et meisterdasid küpsiseid ning et need maitsesid. Hugol on nüüd 1,5 kuu BLW meetodi proovimise järel väike tagasilöök söömise osas. Tundub, et praegu kasutab ta kättesaadavat toitu hoopis põrandale määrimiseks kui suhu toppimiseks. Samas on erandeid - nt magusamaitselise kuivatatud mango või ananass püsivad ilusti suus (neid ta lutsutab ja saab sealt maitset, ära neid ei söö), aga lillkapsas, brokoli, banaan vms läheb vaid põrandale plätserdamiseks.

      P.S.Hugo sööb bumbo-istmes istudes ning ulatub kätega maad puudutama.

      Kustuta
  9. Täna siis minugi poolt see retsept proovitud - väga mõnusad ( nisujahu polnud, sai pandud nii täistera nisu, tatrajahu kui ka mandlijahu).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Triin, selline jahude kooslus võib anda tõesti väga hea tulemuse!

      Kustuta
  10. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  11. Väga maitsvad küpsised. Olen neid mitmele seltskonnaüritusele kaasa teinud. Kõik kiidavad.
    Minu beebil on muuhulgas nisuallergia, kas puhtalt kaerajahuga võiks tulla sama super?
    Tervitab
    Janne

    VastaKustuta