reede, 10. veebruar 2012

Mango-kookose jäätis (piimavaba)

Millegipärast eridieedil (olgu see kas tervislikel või eetilistel põhjustel) inimesed hakkavad menüüst puuduvaid/keelatud aineid millegi ligilähedasega asendama. Seda on selgelt märgata näiteks veganite puhul, kes otsivad nii lihale, juustule kui ka koorele aseainet. Minul, kes ma olen piimavabana elanud juba päris mitu kuud, tuli nüüd -20-kraadises pakases jäätise isu peale :) Aga kuidas saaks teha jäätist, kui piimatooteid süüa ei või? Mõtlesin, mis mul kodus leidub ja tuluke lõi põlema. Tõsi, jäätisemassi kokkusegamine meenutas mulle pigem keemiakatseid, kuna mul polnud aimugi, mis sellest välja tuleb, kui ma need kõik ained jäätisemasinasse kokku kallasin. Tavapärase vahu- või kohvikoore asemel kasutasin jäätise tegemisel taimset kaerakoort (Keiju). Selle koorega olen edukalt teinud ka kartuliputru ning mingit (häirivat) lisamaitset sellest ei jää (mis jääb aga sojakoorega).

Aga mu "keemiakatsed" õnnestusid ning kokkusegatud ainetest tuli välja jäätis, küll pigem veidi sorbeti poole kaldu. Veidi oli mangost ja kookosest läbi tunda ka kaerakoore järelmaitset. Mis seal salata, eks ikka koorene päris-jäätis (eriti veel munakollastega) on maitsvam, aga piimavalgu vastu allergilised inimesed (või laktoositalumatusega) ja veganid võivad suure jäätisenäljaga järgi proovida.

Vaja läheb:
2 dl mangopüreed (nt East End või Bonne)
1 dl kookospiima
1 dl kaerakoort (Keiju)
2 kuhjaga sl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl kookoshelbeid

Mina tegin jäätist automaatse jäätisemasinaga, mis valmistab jäätise 20 minutiga ilma, et seda peaks mitu korda sügavkülma pistma ja/või segama. Jäätisenõusse läksid kõik koostisained, va kookoshelbed - need lisasin siis, kui jäätis juba paksenema hakkas. Käsitsi pole sama jäätist teinud ja ei kujuta ette, kas tekstuur jääb sama kreemjas. Kuid kel huvi ja vajadust, võib samuti kodus keemiakatseid teha :)

10 kommentaari:

  1. Mina kasutan peamiselt kookoskoort ja lisan natuke riisipiima, kui liiga kange tundub (vahel ei lisa ka). Jääb kaerakoore kõrvalmaitse ära. Kati

    VastaKustuta
  2. Teine Kati ka tundis, et peaks siia hea piimavaba, kuid ülimaitsva jäätise soovituse andma. :)

    Osta näiteks hyper rimist mõistliku hinnaga mahebanaane (tegelikult sobivad ka teised mahebanaanid) ning tükelda seejärel pisemateks tükkideks ja pista jääkappi külmuma. Kui banaanid on ära külmunud, siis asetada külmunud mass kuskile potti, lisada juurde samma nõusse mingit endale meelismaitselist külmutatud toormoosi (nt maasikatamp või ka mustsõstar on väga head, mustikas ei anna väga palju maitset) ning segada mõlemat külmutatud massi saumiksriga läbi, kuni läheb mõnusalt kreemjaks vahuks. Maitse on üllatavalt hea ning konsistents meenutab täiesti koorejäätist ning eelarvamus, et ehk meenutab saadav mass liialt sorbetti, on kindlasti ennatlik. Tasub proovida, kui banaanid vähegi maitsevad. :)

    Tore on lugeda kõiki neid alternatiivseid retsepte ja silmaringi seeläbi avardada. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud taaskord ühe hea idee eest. See kõlab nagu smuuti, ainult banaan on ka külmutatud. Kas banaani lased sügavkülmas täiesti jäässe? Need Rimis müüdavad mahebanaanid on tõesti väga maitsvad (kusjuures pelgalt vaatluse põhjal ei ütleks, et on hea banaan) ja ka üllatavalt soodsa hinnaga. Banaane ma muidu eriti ei tarbi, kuidagi ei isuta, aga kui on jälle allergiamenüü, siis söön banaane päris tihti ja päris mitmel kujul. Selle "jäätise" proovin küll ära; mul on nii maasikaid kui mustsõstraid sügavkülmas.

      Kustuta
    2. Jah, banaan tuleks täiesti ära jäätuda lasta, siis annab parima tulemuse lõpuks. Paaril korral oleme ka vett natuke juurde lisanud, et saumikserdatud mass vedelam oleks, aga jõudsime järeldusele, et ilma on parem. Kindlasti tasub proovida - hea kerge jäätis ja ilma suhkruta ka veel! Tuli endalgi jälle isu peale. :)
      Kahjuks leidsime ainult Lasnamäe hyper rimist mahebanaane, aga kuulu järgi pidi ka maxima poest neid saama, aga eks me veel uurime kodukandi poode selles osas.

      Kustuta
  3. Panen banaanid juba täna külma. Mina olne neid mahebanaane ostnud nii Haabersti Rimist kui isegi oma "kodupoest" Tabasalu Rimist; kahjuks on aga nende tarne lünklik, täna pidin leppima tavaliste banaanidega.

    VastaKustuta
  4. Ma nüüd proovisin selle külmutatud banaani ja maasikate "jäätise" ka ära. Tõesti - sai maitsev ja üllatavalt kreemjas. Jäi veidi järgi ka - pistsin sügavküla tagasi, aga parim on ikka siis, kui värskelt vahustad ja kohe sööd. Kusjuures imestasin, et sulab väga aeglaselt ja ei lähe vesiseks. Aitäh veelkord hea idee eest, Kats.

    VastaKustuta
  5. Rõõm kuulda, et maitses! :) See kreemsus üllatas meidki ja paljusid piimajäätise sööjaid, kellel oleme lasknud ära arvata, kuidas see tehtud on. :)

    VastaKustuta
  6. Kas need banaanid on teiste puuviljade juures või kuidagi eraldi? Viimati Haabersti Rimis ei leidnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liis, need ökobanaanid olid täiesti tavaliste banaanide kõrval, lausa samas hunnikus - nii, et kes silte ei uuri, võib neid lausa kogemata osta. Aga kahjuks pole neid ökobanaane alati valikus.

      P.S. Märkasin su blogist, et oled ka enda jaoks datli-kookose kommid avastanud.

      Kustuta