teisipäev, 19. juuli 2011

Meeletult mustikane mustikakook

Täna valmis üks tõeliselt mustikane mustikakook, mis pole veel täielikult jahtudagi jõudnud, aga juba ma kirjutan retsepti üles ja jagan seda blogis. Jahtuda pole jõudnud ka mu emotsioonid, kuna kook tuli välja tõeliselt maitsev ja mis mind imestama pani - siis imekombel ei voolanud selle täidis laiali.
Mulle väga maitsevad koogid, milles on "ebaproportsionaalselt" palju marju, kuid sageli kipuvad need koogid liiga vedelad olema. Tundub, et proovitud kogus kartulitärklist ning imeõhuke hapukoorekiht koogi peal hoidsid kooki kenasti koos.

Kogused 20 cm läbimõõduga vormi jaoks
Tainas:
85 g võid
2 dl nisujahu
2 sl rafineerimata roosuhkrut
lusikaotsaga meresoola
vajadusel niisutamiseks 1 sl vett

Täidis:
350 g mustikaid
3/4 dl - 1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 kuhjaga sl kartulitärklist
100 g hapukoort
1 tl vaniljesuhkrut

Suurendades kõikide komponentide koguseid kolmandiku võrra, on kook sobilik 26 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) koogivormi või 28 cm läbimõõduga madalasse pirukavormi.


Tainast võib valmistada köögikombaini abiga, pannes kõik komponendid masinasse ning vuristades lõiketeraga ühtlaseks massiks. Kuna tegin väikese, 20 cm läbimõõduga vormi mahutuva koogi, siis ei hakanud köögikombaini selle pärast määrima ning hakkisin taina käsitsi valmis. Minul on muretaina hakkimiseks üks huvitav "konks", mis on ka siin all pildil. Mu ema on samasuguse konksuga alati tainast valmistanud ning teades, kui hõlpsasti sellega tainas valmib ja kuidas ma seda konksu pikalt otsinud olen (seda ei müüda enam kusagil poodides), oli mu vanaema nõus enda nõukaajast pärit konksu mulle loovutama. Külm või, suhkur, sool ja jahu kaussi ning hakkides muretainas valmibki. Kui tundub liiga kuiv, võib veidi vett sisse tilgutada. Valmis tainast tuleb hoida vähemalt pool tundi kile sees külmkapis ning seejärel suruda ühtlase kihina lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtesse. Koogivormi põhja on soovituslik panna ka küpsetuspaber, et kooki oleks hiljem lihtne teisele alusele libistada. Põhja küpsetada 200-kraadises ahjus ca 10 minutit. Samal ajal sega hapukoor 1 sl suhkru ja vaniljesuhkruga. Mustikad sega kartulitärklise ja ülejäänud suhkruga. Kalla mustikad eelküpsetatud koogipõhjale ning määri pealmisele kihile magus hapukoor. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 20-25 minutit (jälgi, et hapukoor ei pruunistuks). Mina nautisin kooki leigelt, isegi siis ei vajunud täidis laiali, vaid seisis kenasti koos.

8 kommentaari:

  1. Mina ostsin sellise konksu juba 25 aastat tagasi ja nimetus oli sellel - seente hakkija. Olen sellega edukat küll keedetud ja soolatud seeni hakkinud, ikka salati ja kaste jaoks. Pole kunagi selle peale tulnud, et sellega saaks edukalt ka taigent teha.
    Tulin just metsast, köögis ootab 8 l mustikaid tegemist. Kook on ahvatlev, isutab tegema ja konksule ka sain kasutamise ideed juurde. Huvitav, miks küll praegu enam selliseid lihtsaid asju ei müüda ?
    Teie blogi austaja Merle

    VastaKustuta
  2. Merle, kui kook järgi proovitud, anna teada, kuidas maitses.
    Ja mullegi kusagilt ajusopist meenub, et tegu on seene hakkimise konksuga, aga taina jaoks sobib see ideaalselt :) Millegipärast seda enam ei müüda tõesti.

    VastaKustuta
  3. Sama seenehakkija on mulgi olnud juba 30 a.Töesti asendamatu köögis,kes näevad,kysivad,kust said?Olen otsinud kauplustest,et kingiks vöi nii aga vöta näpust-pole olemaski.Nagu keeratavate kaantega purkide avajat,selline plastmassist,sinist värvi ja väga mönus perenaise abiline,ei riku kaant.Aga poest seda leida lootusetu.On igasugu muid vidinaid,hirmkallid aga pole see...

    VastaKustuta
  4. olen nüüdseks seda kooki 2 korda teinud, täitsa superhea retsept ja kook muidugi ise ka! :)

    VastaKustuta
  5. Kas seda kooki võiks iseenesest teha ka kinnises koogivormis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kinnises saab ka, aga esimest tükki on siis raske välja võtta.
      Praegu just küpsetan seda kooki :)

      Kustuta
  6. Väga maitsev kook tuli, aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta