reede, 29. oktoober 2010

Seapõsk

Olles restoranidest palju inspiratsiooni saanud, on mu viimase aja kinnisidee proovida sea- või veisepõsest midagi maitsvat ka kodus valmistada. Täna nägingi Nõmme turul müügil seapõske. Järgnes umbes selline vestlus:

Mina: "Oi, teil on seapõske!"
Müüja (vanuses 50+ naisterahvas) mõõdab mind pilguga ning jõuab ilmselgelt järeldusele, et ma pole sihtgrupp…
Mina: "Vaatan, et see seapõsk on päris pekine. Kusagil põses peaks olema tailiha, umbes rusikasuurune tükk, kuidas ma selle sealt üles leian?"
Müüja: "Ei, seapõsk ongi selline väga pekine tükk."
Mina: "Hm, olen restoranis söönud seapõske, see oli tailiha. Äkki siiski on selle suure tüki sees kusagil tailiha?
Müüja pisut irvitades: "Palju see seapõsk siis seal restoranis maksis?"
Mina: "Olen restoranis söönud nii seapõske kui veisepõske. No kallid restoranid olid."
Müüja: "Ei, kallites restoranides ei pakuta SELLIST asja!"
Jätsin Pädaste restorani küll mainimata ja lasin müüjal arvata, et ma seda seapõske kusagil Balti jaama taga sõin.
Müüja: "Teate ma ise ei osta kunagi sellist ebakvaliteetset tükki, sellest ei keeda keegi isegi sülti."
Mina püüan naeru kinni hoida, kuid ei jäta jonni. Nähes, et müügil on ka 7 kr/kg maksev seapea (pea keskelt pooleks lõigatud), mille põseosas paistis nagu taisem tükk, küsisin, et äkki ma saaksin sealt selle põse kätte. Müüja tõstis seapea mulle nina alla ja näitas noaga koputades, et seal põses on kont ja mingit taitükki sellest välja urgitseda ei õnnestu. "Pealegi, selles seapeas on kõõlused, mis süüa ei kõlba," lisas müüja juba meelehetitlikult.
Mina: "Kummaline küll…"
Müüja: "Neiu, meil on kvaliteetsemaid lihatükke, ostke parem neid."

Kuna müüja mind nende kõõluste ja seahammastega mu enda silme all ära hirmutas ja veendunult seletas, et seapõses pole tailiha, jäi seapea mul täna ostmata.
Imestan, et isegi sealihamüüjad ei oska erinevaid lihatükke müüa ning arvavad, et need "ebakvaliteetsed" osad on mõeldud tarbimiseks vaid siis, kui näpud põhjas ja kusagilt vaja tugevaid kaloreid saada.
Ma siiski olen veendunud, et kusagil peab see taine tükk põseliha olema, kuna söönud ma ju seda olen. Äkki keegi oskab öelda, kas see, et seal oleks korralik taine põseliha, sõltub sea vanusest, toitumisest või millest veel iganes või siiski on igas seapeas see tükk olemas? Ja kuidas see põsk õnnestub seapeast eemaldada?

11 kommentaari:

  1. Oh seda seapead!:) Võid mu kujutlusvõimet vaid ette kujutada.
    Mine Maximasse:
    http://www.kriisis.ee/allahindlus?id=13074

    Seapõse kampaania kahjuks läbi:)

    VastaKustuta
  2. Suitsutatud seapõsk on ju poodides täitsa olemas. Eks ta selline läbikasvanud nats ole, aga taid on seal ikka ka jah. Tõepoolest väga huvitav, et sealiha müüja asja üldse ei jaga. Proovid äkki teisi müüjaid?

    Mai

    VastaKustuta
  3. Ma soovin just töötlemata seapõske, mis ei oleks suitsutatud.

    VastaKustuta
  4. Mind hakkas kohe ennast ka huvitama, et kust see seapõse tükk reaalselt pärit on. Võtsin oma gastronoomia piibli ette ja pilt oli kohe selge. See taine liha osa pärineb seapea alumisest osast ehk alalõua piirkonnast: http://www.askthemeatman.com/images/pork_carcass_breakdown.gif.
    Ehk aitab see pilt Sul paremini ennast turul kehtestada, kuigi muidugi on kummaline, et lihamüüja sellist pada ajab :)

    VastaKustuta
  5. Tänud, Monsa, selle hea joonise eest - nüüd siis tean täpsemalt uurida ja küsida.

    VastaKustuta
  6. Keskturult kindlasti saad ja ka jaama turult, meie ostame hulgi ja suitsutame kodus, aga jaamaturul raudselt on- enamus tükkide sees on ikk apäris suur taine osa, seda aga ei ole enne näha kui lõikad katki, pealt on jumala pekk- super liha on!

    VastaKustuta
  7. Mul jäi sinu postitus vist kummitama. Täna poes (kahjuks, küll Inglismaal, kus ma nimelt elan) nägin Morrissoni poes seapõske müügil aluse peal nagu mistahes muud liha. 6-7 lihatükki ilusasti reas. Eks ma pean nüüd kohe uurima, mida sellest teha :) Anu

    VastaKustuta
  8. Lugesin eile siit blogist erinevaid retsepte ja jõudsin ka selle postituseni. Täna aga sattusin Tüdrukute lihapoes (Videviku tänaval) lihaletti uurima ja seal oli seapõsk täitsa olemas ja minu meelest oli tegemist üsna taiste tükkidega. Peki alt poleks küll pidanud midagi otsima, läbikasvanud tailiha oli väljast ka näha :) Kilohind oli umbes 1.5 eurot.

    VastaKustuta
  9. Tänud info eest! Teinekord tean, kust otsida. Sadama turul olla ka nüüd juba korralikku seapõske nähtud.

    VastaKustuta
  10. Neist saab väga head hapukapsasuppi teha, ja ka suitsutatult on nad lihtsalt jumalikud.
    Küll aga ei kujuta ma ette, kuidas saab midagi söödavat teha seapeast - kord püüdsin üht keeta aga terve korter täitus rõveda mädanenud hammaste lehaga - hambad tegid terve supi täiesti söödamatuks. Siiamaani ei saa ma aru, kuidas seda seapead siis enne toiduks valmistamist üldse puhastama peab - hambad ka lõualuust välja peksma või?

    VastaKustuta