neljapäev, 19. august 2010

Evelin Ilvese hõrgutav kabatšoki-šokolaadikook

Esmaspäeva hommikul postitas Evelin Ilves Facebooki oma hõrgutava kabatšoki-šokolaadikoogi retsepti, mis maitseb tema sõnul "universaalselt nii pisikestele kui suurtele, nii eestlastele kui välismaalastele, ka neile, kellele koogid üldse ei maitse". Kui presidendi institutsioon on varem tundunud ametlik ja tavainimesele kauge, siis Facebooki-ajastu on toonud nii Evelini kui Toomas-Hendriku rahva sekka. Eriti soe ja inimlik on Evelini näoraamat ja loomulikult ka reaalne elu, mida see peegeldab. Selles elus on taimede tärkamist ja lillede õitsemist, pisarat silmanurka toovaid isa-lapse hetki, vana jalgratta uuele elule aitamist, Eestimaa looduse ilu imetlemist ja nüüd üllatusena ka pere lemmikretsepte.
Igal juhul tekitas Evelini koogiretsept palju elevust ning isegi Elu24 oli järgmiseks päevaks koogi ära testinud ja heaks kiitnud. Minul läks esmaspäeval vaid mõni tund, kui sama kook juba mu ahjus küpses. Põnev tundus suur kogus kabatšokki magusa koogi sees. Ja kuna kabatšokke tuleb praegu meie koju uksest ja aknast, siis proovin neile kuidagi kasutust leida.

Vaja läheb:
5 dl nisujahu
1 dl jämedaid kaerahelbeid
4 dl suhkrut
1,5-2 dl magustamata naturaalset kakaopulbrit
2 tl soodat + natuke sidrunimahla
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
4 muna
3,5 dl taimeõli
7,5 dl riivitud kabatšokki (suvikõrvitsat)
1,5 dl purustatud pähkleid või mandleid
soovi korral värskeid või kuivatatud marju (mina lisasin ca 0,5 dl kuivatatud jõhvikaid)

Sega eraldi kausis omavahel jahu, kaerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool, kakao ja kaneel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, nõrista sinna segades õli, seejärel jahusegu. Lõpuks sega käsitsi segades sisse riivitud kabatšokk, pähklid ja marjad. Kuna mina tegin poole kogusest, siis mahtus see ära 20 cm läbimõõduga ümmargusse vormi, terve kogus peaks mahtuma vähemalt 26 cm läbimõõduga vormi. Küpseta umbes 1 h 175-kraadises ahjus. Evelin kirjutas, et kook säilib vähemalt nädala ning seda võib ka glasuurida.
Mind üllatas, et kook kerkis eriliselt hästi ja muutus küpsedes sügavpruuniks nagu üks eriti šokolaadine kook, aga tegelikult moodustab koogist suure osa ju kabatšokk. Mina sõin esimesel päeval kooki vaniljejäätisega, teisel päeval oli kook veidi kuivem, mistõttu tegin toorjuustust ja tuhksuhkrust koogile katte ning puistasin kattele veel purustatud pähkleid. Maitset on keeruline kirjeldada - see on minu jaoks midagi täiesti uut, igal juhul kakao ei domineerinud ning kabatšokk andis väga põneva maitsenüansi. Renee pakkus koostisosi ära arvates, et kook on tehtud tatrajahuga.

19 kommentaari:

  1. Ja kuidas maitses? Kas oli hõrgutav? :)

    VastaKustuta
  2. Kas vastus ei tulnud tekstist välja :)
    Mulle meeldis, et kook polnud liiga kakao/šokolaadi maitsega - ma pole praegu väga šokolaadiste kookide fänn (rõhutan praegu, sest kunagi olin šokolaadikookide sõltlane). Põnev maitsenüanss on selles kontekstis positiivse tähendusega. Toorjuustukreemist kattega oli eriti täiuslik.

    VastaKustuta
  3. Ma juhtusin täiesti kogemata lugema Teie toidublogi. Nüüd on minust saadnud täielik sõltlane, oma netis käike alustan just nimelt sellega, et vaatan,kas Aet on üles pannud mõne uue põneva retsepti.
    Lugesin kogu Teie blogi suure huviga läbi ja olen hakanud oma toidusedelit jälgima ja ma ei tee seda teadlikult :) Miski minus teeb seda :) Sain Teie blogist innustava süsti, et muuta oma elu tervislikumaks ja proovida uusi asju.
    Kindlasti proovin järgi ka selle koogi, kuigi pole eluski söönud kabatšokki :)

    Jõudu, jaksu ja ootan ikka huviga uusi retsepte!

    VastaKustuta
  4. Erle - selline tagasiside teeb ainult rõõmu :) Nii tore on kuulda, et keegi oma toitumist ka reaalselt tervislikumaks muutnud on ja siit blogist inspiratsiooni saab. Eks mu blogi mõte ja minu enda missioon ongi läbi tervisliku toidu muuta maailma paremaks :)
    Kabatšokki proovi kindlasti ka "soolase toiduna" süüa. Alajaotuses "aedviljad" on nii mõnigi retsept.

    VastaKustuta
  5. Aet - kas oled juba lugenud? ;)
    http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=391128

    VastaKustuta
  6. Katz, mul ei ole sõnu...
    Aga tänud lingi eest.

    VastaKustuta
  7. No kuule,Ilvese proua on minu arvates täilik võhik igas vallas...ära sa teda nüüd küll promo...
    Võta ikka eeskuju parimaist...ja parim kokk on
    Mercedes Merimaa!!!
    Mercedes Merimaa asub tööle Pädaste köögi loodussaaduste suunajuhina.
    http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid⊂=1&artid=37943
    Pädaste Mõis nimetas ametisse “Loodussaaduste suunajuhi”
    Autor: MM
    Neljapäev, 19. august 2010.


    Pädaste mõisa viietärni- kuurorthotelli meeskond on saanud suurepärase täienduse Mercedes Merimaa näol, kes asub tööle Pädaste köögi loodussaaduste suunajuhina.

    Kliki ja vaata suuremat pilti
    Mercedes Merimaa.
    Mercedes hakkab abistama Pädaste omanikke ja kokkasid nende jätkuvas uurimistöös põhjala saarte kulinaaria alal. Mercedes nõustab ka mõisas tegutseva gurmeerestorani Alexander meeskonda Muhu saarele omaste, metsikult kasvavate ja seal leiduvate toidukomponentide osas.

    "Mercedesel on tohutu kogemus kõige selle osas, mida me kutsume looduslikuks ja pärismaiseks,” lausus Pädaste Mõisa juhataja Martin Breuer, lisades, et juhtus tema esinemist nägema ETV hommikuprogrammis just vahetult pärast seda, kui oli lõpetanud oma Põhjala saarte kulinaaria ekspeditsiooni.

    Breueri sõnul kõneles Merimaa asjatundlikult söödavatest taimedest ja lilledest, mida on võimalik leida metsast ja aasadelt. “Taipasin koheselt, et just tema on inimene, kes saab meile abiks olla kohaliku loodusliku tooraine otsinguil ja kasutamisel. Meie esimesel kohtumisel tegi ta ka toreda märkuse, öeldes, et miks me peaksime rohelist ja maitsetaimi kasvatama kasvuhoones või peenardel? Samahästi saame neid noppida ka otse loodusest," lausus juhataja.

    Pädaste Mõisa restorani Alexander hinnatud peakokk Peeter Pihel on samuti veendunud suurepärases sünergias, mille Mercedes Merimaa liitumine endaga kaasa toob.

    "Kogu meeskond on Mercedese liitumisest vaimustatud. See on meie kõigi jaoks taas suur samm edasi piirkonnale omaste kulinaarsete traditsioonide ja taimeriigi mõistmisel," sõnas Pihel.

    Pädaste Mõisa restorani Alexander külalised on ka juba saanud maitsta värske koostöö esimesi tulemusi. Peeter Pihel nimetab siinjuures mitmeid suurepäraseid maitsetaimi, nagu rannikas, mida nopiti koos vast ametisse nimetatud loodussaaduste suunajuhiga nende esimesel retkel mõisa läheduses asuvasse randa.
    Posted by elektritsaabtasuta.blogspot.com at 6:44 AM
    1 comments:

    elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

    Mercedes Merimaa räägib lindude- loomade-ja taimede keelt...ärge siis ära kohkuge kui ta jälle pobiseb omaette...

    Mercedes Merimaa näeb taimedes peenenergiaid...selles peitub tohutu potentsiaal energeetika vallas sest fossiilsed kütused hakkavad lõppema.Vaat kui Mercedes võtab ja paneb kokku ürdid ning käivitab sellega traktori...vaat siis.

    Vaadake,et te talle ikke heasti palka maksate sest muidu kui ta vihaseks saab,ta paneb toidu sisse selliseid taimi mis kohe ei tapa aga saadab teise ilma allles kuu aja pärast,ning ükski politsei ekspert ei tee kindlaks surma põhjust.
    Mõrvarid võiksid võtta temalt kursusi kuis viia korda tapatööd ilma jälgedeta...

    VastaKustuta
  8. elektritsaabtasuta.blogspot.com - teeme nüüd nii, et sa ei tule mulle ütlema, mida ma oma blogis võin kirjutada või mida mitte. Kui see sinu mõttemaailmaga ei ühti ja häirib, siis palun ära käi siin kommenteerimas.

    VastaKustuta
  9. Hea küll ma püüan siis end väljendada pehmemalt.
    Ära pahanda palun,ega ma paha pärast.

    VastaKustuta
  10. Aet, võta omale vabadus need tasuta elektri kommentaarid lihtsalt kustutada ;) Need solgivad lõpuks sinu intelligentse ja igas mõttes kauni blogi kommentaariumiosa. Las ta jääda sinna oma liistude juurde..

    VastaKustuta
  11. David Lebovitzi šokolaadikook hapukapsaga - kõlab sarnaselt Evelini koogile... Igatahes mõlemad variandid tuleb ära proovida kui hooaeg rohkem šokolaadikooke soosib:) Terv Triin

    VastaKustuta
  12. :D kuidas see elektritobu siia jõudis? inno ja irja ei kirjuta enam?

    VastaKustuta
  13. Kui ma muidu olen üritanud hoida joont, et ma ei kustuta oma blogist kommentaare, siis selle elektriinimese spämm hakkas ikka närvidele käima küll. Kui paari minuti jooksul tuleb ühelt inimeselt mingi 4-5 kommentaari JÄRJEST ja kommentaarid on mingi lingispämm, mis ei ole absoluutselt teemakohane, siis ma lihtsalt võtsin selle risu maha. Ma ei saa keelata tal täiesti siin kommenteerimast, kui tal midagi antud teemast arvata on, aga ma ei saa aru, miks üks inimene tunneb mõnu sellest, et ta suudab suurele hulgale inimestele lihtsalt närvidele käia.
    Minu blogi lingi leidis ta tõenäoliselt Bioneer.ee-st, kus ma ka vahel kirjutan.

    Triin, sellest hapukapsakoogist olen ka kuulnud. Väga intrigeeriv, aga usun, et võib isegi päris hea olla.

    VastaKustuta
  14. Inimesed,miks olete nõnda õelad?
    Minu arvates ma ei ole midagi liigset ühtegi kommentaari pannud.
    Egas ometigi pea kommenteerima absoluutselt teema kohaselt sest kui sul tekivad omad mõtted seoses postitusega siis miks mitte neid avaldada?!
    Head taasiseseisvuspäeva!

    VastaKustuta
  15. Ma olen teinud šokolaadikooki kartuliga (Oma Maitses oli retsept ka), mis oli ka hästi maitsev, seega köögiviljad sobivad tõesti šokokookidesse hästi:)
    Aet, väga kaunid fotod!

    VastaKustuta
  16. Aet, mina olen Lebovitzi hapukapsa-šokolaadikooki mitu korda teinud (retsept on namis olemas ja ingliskeelses blogis ka) ja kiidan väga. Tõeliselt šokolaadine!

    VastaKustuta
  17. Tõesti väga maitsev sai, aitäh! Olen alles viimasel ajal suvikõrvitsat avastamas ja küsin ühe väga rumala küsimuse: kas suvikõrvitsatoitudesse pannakse kõrvits sisse koos koorega ja sisuga, st seemnetega osaga? Ma selle koogi jaoks koorisin ära ja võtsin seemnese sisu ka välja. Ahjuvormide jaoks vist poleks mõtet? Liisbet

    VastaKustuta
  18. oi oi oi kui huvitav. Seda peab küll proovima. Pildi pealt näeb küll väga nämm välja :).

    VastaKustuta