neljapäev, 17. juuni 2010

Teeme ise limonaadi

Kodune limonaad - pühendusega ja sünnipäevaõnnitlustega minu pinginaabrile Liisule, kes mind selle toreda joogiga möödunud nädalal kostitas, kui ma tal Avinurmes külas käisin. Ma ausalt öeldes ei tuleks sellise asja peale, et ise kodus limonaadi teha, kuna me muidu kunagi limonaade ei tarbi ja pole seetõttu tundnud vajadust ka limonaadile omatehtud alternatiivi välja mõtlema hakata. Aga Liisu tehtud limonaad maitses hästi ning mõtlesin seda kodus ka ise teha ja Aneele pakkuda - temal siiani puudus vähimgi kokkupuude limonaadidega.

Vaja läheb:
2 sidrunit
5 apelsini (tsitruselistest kokku umbes 0,5 l mahla)
gaseeritud vett (ca 0,4-0,5 l - oleneb, kui gaasilist jooki tahta)
ca 3 sl rafineerimata roosuhkrut


Ega limonaadi tegemises midagi rasket olegi - tsitruselistest tuleb mahl välja pressida (käsitsi kauem, masinaga kiiremini), valada see kannu, lisada suhkrut ja gaseeritud vett. Veidi võib lasta suhkrul sulada ja ilma E-aineteta ja mõistuspärase suhkrukogusega C-vitamiinirikas limonaad ongi valmis.

Võrdluseks poelimonaadi koostis - limonaadid sisaldavad säilitus- ja värvaineid (vahel ka asovärve), kunstlikke lõhna- ja maitseaineid, vitamiine neis ei sisaldu. Eriti paneb mõtlema aga limonaadis olev suhkru kogus - leidsin Terviseameti kodulehelt info, et ühes liitris limonaadis on ca 20 sl valget (!) suhkrut. Ja mina panin liitrise kannu peale 3 sl suhkrut ning limonaad sai piisavalt magus - ma ei taha mõelda, et veel 17 lusikatäit jäi panemata…

Kuna Anee pole harjunud jooma gaseeritud jooke, ütles ta algul, et limonaad teeb ta keelele paha tunde. Lahendus oli juua limonaadi kõrrega :)

5 kommentaari:

  1. Nii armas. Aitäh! Mul on hea meel, et see sulle nii maitses. Tavaliselt käib see inspiratsioon ikka vastupidi meil :) sain või natukenegi tagasi anda...

    VastaKustuta
  2. Ahjaa - ma soovitaks seda alternatiivina tavalimonaadidele laste sünnipäevadel. Kusjuures see mahla kogus võib ka väiksem olla - just vastavalt sellele, kui palju materjali käes on. Näe, Toomas arvas ju üldse, et gaseerimata veega on parem. Uskumatu, et ka tavalise veega tehtuna ei ole sel morsi maitse, vaid tõsine limonaad. Totaalne Fanta :)

    VastaKustuta
  3. Minu meelest on selle suve parim jook ise tehtud limonaad, meie tegime sidruni ja maasikatega ja tõesti vesi võib olla nii gaseeritud kui gaseerimata :)
    Tults

    VastaKustuta
  4. olen ka seda teinud, nii koolis kui ka kodus.. mõnus hapu :)

    VastaKustuta