esmaspäev, 8. juuni 2015

Krõbe kaerahelbekook

Krõbe kaerahelbekook on midagi müslibatooni ja koogi vahepealset ning sobib seega söömiseks kasvõi hommikusöögiks jogurti kõrvale. Samas sobib see ka näiteks piknikule kaasavõtmiseks, kuna kooki saab edukalt süüa näpu vahelt.


Vaja läheb:
2 munavalget
1 sl ekstrapeent valget suhkrut
75 g võid
100 g kaerhelbeid
50 g nisujahu
50 g tatrajahu
25 g tumedat muscovado suhkrut
100 g rosinaid



Vahusta munavalged koos väikese koguse ekstrapeene valge suhkruga kohevaks vahuks. Retseptis on kasutatud kahte erinevat suhkrut. Tume muscovado suhkur annab küpsetisele karamellise maitsenüansi, kuid on liiga niiske ja raske, et see lisada munavalgetele vahustamise ajal. Koos suhkruga vahustuvad munavalged aga paremini, seetõttu kasutan munavalgete ühtlasemaks vahustamiseks ekstrapeent valget suhkrut.

Seejärel sulata või. Mõõda ühte suuremasse kaussi vajalik kogus kaerahelbeid, nisu- ja tatrajahu (võib kasutada ka vaid ühte jahu), tume muscovado suhkur ja rosinad. Kalla kuivainete hulka sulatatud või ning sega mass ühtlaselt võiga kokku. Viimasena lisa tainale vahustatud munavalged ning sega, kuni tainas on ühtlane. Tõsta tainas küpsetusvormi ning vormi tainas lusikaga ühtlaseks õhukeseks kihiks. Selle koguse jaoks sobib ümmargune 24 või ka 26 cm läbimõõduga küpsetusvorm, aga ka kitsas ja piklik (11x35 cm) lahtikäiv vorm. Kuna tainas ei ole vedel ja ei valgu laiali, saab seda kooki küpsetada ka küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peal. Küpseta kaerahelbekooki 180-kraadises ahjus 20 minutit.

Retsept valmis koostöös Dansukkeriga. Vaata retsepte ka D-kokaraamatust.

3 kommentaari:

  1. Tere Aet, kas sa oskad täpsustada mitu ml on 25 g muscavado suhkrut ja 100 g kaerahelbeid. Juhtus selline lugu, et köögikaal läks katki. Tavalist jahu oskan arvestada, aga nende kahega igapäevased kogemused puuduvad. Tänan juba ette.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 100 g kaerahelbeid on umbes 3 dl, 25 g muscovado suhkrut on umbes üks kuhjaga supilusika täis. Head küpsetamist!

      Kustuta
  2. Tänud retsepti eest .

    VastaKustuta