reede, 26. juuni 2015

Grillitud broilerifilee sinepikastmes

Sinepikastet olen püüdnud teha päris mitmel korral, kuid pole tulemusega täielikult rahule jäänud. Sinepikastmes kana retsept jäi mulle silma raamatust “Jamie 30 minuti road” ja hakkas isutama, kuid retsepti proovides selgus, et kaste polnud minu jaoks see õige. Mulle tuli appi Renee, kes kuulas ära, mida ma teha tahan, ei vaadanud ühtegi retsepti ja katsetas kastme külmalt kokkusegamise tehnikat ning aitas ka maitsed paika timmida. Sinepikaste sai oma parima tekstuuri ja tasakaalus maitsed.

Kana küpsetasin toagrillil – see on grill, mida saab kasutada aastaringselt (isegi sellisel suvel, kui on külm ja vihma kallab ning õuegrilli ei taha üles kütta). Toagrill on üks mu lemmik köögimasinatest, see annab liha ja kala puhul hoopis teise tulemuse – liha/kala jääb pealt krõbe ja seest mahlane. Ja toit valmib väga kiiresti. Grilli puhastamine on küll paras tüütus, kuid pärast esialgse mustuse eemaldamist võib selle plaate ka nõudepesumasinas pesta.

Grillitud broilerifilee sinepikastmes sobib hästi Jasmiini või Basmati riisiga ning ahjus röstitud lillkapsaga.

Vaja läheb:
3-4 broilerifileed
meresoola
musta pipart
õli

Sinepikaste (4-le):
2 tl sinepiseemneid (kuivaine)
1 tl teralist/seemnetega sinepit (Wholegrain Mustard)
1 tl Dijon sinepit
1/3 tl Eesti (Põltsamaa) sinepit
ca 1/3 tl meresoola
musta pipart
1 tl suhkrut
Cayenne pipart
500 ml 35% rõõska koort
ca 1 sl värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
1 tl võid

Serveerimiseks:
Jasmiini või Basmati riisi


Esmalt valmista sinepikaste. Pane kaussi sinepiseemned, seemnetega/teraline sinep, Dijon sinep ja Eesti sinep, lisa maitse järgi soola, pipart, suhkrut ja Cayenne pipart. Nirista maitseainete hulka veidi rõõska koort ning vispelda maitseained segamini, lisa järgemööda ülejäänud koor ning vispelda sinepikaste ühtlaseks.

Kana ja sinepikaste sobib ideaalselt riisiga. Enne kana grillile panekut on õige aeg panna ka riis keema. Piltidelt paistab ka tšilline ahjus röstitud lillakapsas, mis haakus hästi kana ja sinepise kastmega (lõika lillkapsast õhuksed viilud, lisa sool, pipar, tšillihelbed, Cayenne pipar ja veidi õli, küpseta ahjus ca 15 min).

Maitsesta kanafilee soola ja pipraga, nirista peale õli ning küpseta broilerifileed (toa)grillil umbes 7-10 minutit (olenevalt filee suurusest). Filee peab seest jääma kindlasti mahlane, seega väldi üleküpsetamist ja liha kuivatamist.

Mina kasutan toagrilli üsna sageli liha ja kala küpsetamiseks. See on kahepoolne metallplaatidega elektriline grill ning see annab hoopis teise tulemuse, kui pannil küpsetamine – liha ja kala saavad peale krõbeda triibulise kooriku, aga seest jäävad mahlased.

Kui toagrilli pole, võib alternatiivina proovida kana küpsetada ka õuegrillil, grillpannil või siis tavalisel praepannil.

Samal ajal, kui asetad kana grillile, sulata pannil või ning hauta selles madalal kuumusel hakitud küüslauguküüsi mõni minut. Lisa pannile eelnevalt kokkusegatud sinepikaste ning hauta madalal kuumusel, kuni kaste on veidi kokku keenud (ca 7-10 min). Maitsesta kaste värske tüümianiga.

Lõika grillitud kana paksudeks viiludeks, tõsta serveerimisnõule ning kalla peale sinepikaste. Serveeri koos riisiga.

1 kommentaar:

  1. Juba 2 aastat teen seda toitu perele ja ülimaitsev on.
    Meil pole isegi grilli, nii et algul praen fileed pannil võis ja hiljem küpsetan fooliumis ahjus 30 minutit. Siis keedan kastme valmis ja lisan kanatükid kastmesse ja keedan veel 10 min madalal tulel.
    Isegi nii tuleb ülimaitsev toit, grillides kindlasti veel parem.

    VastaKustuta