esmaspäev, 25. mai 2015

Kuivatatud ploom mõrušokolaadis

Selle “retsepti” pealkiri ütleb juba kõik – kuivatatud ploom mõrušokolaadis – ei ühtegi vimkat ega täiustust, nii lihtne see ongi. Käsitlen seda pigem ühe idee kui retseptina. Ideena, kuidas asendada laste (või ka osade täiskasvanute) jaoks vastupandamatuid komme millegi tervislikumaga.

Laste jaoks tunduvad kommid olema midagi eluliselt tähtsat, ilma nendeta ei saa. Seda teavad kõik vanemad. Võin ju emana proovida hankida kuidagi vähem kahjulikke komme, kui ostan need ökopoest, aga fakt on see, et kommid on ikkagi suhkur. Ka rafineerimata suhkur on suhkur ja see ei mõju organismile hästi, kuna enamik meist söövad suhkrut rohkem kui tohiks. Suhkrut on lihtsalt nii paljude toitude sees ning me ei kujuta selle kogust ette. Käisin lastega Tervishoiumuuseumis ning seal oli ühes eksponaadis välja toodud tüüpilisemate toitude sees olev suhkrukogus. Väga hea ülevaade ning arusaadav ka lapsele. Näiteks väikeses, umbes 100-grammises marjajogurtis on 5 tükki tükisuhkrut! See on ju kohutavalt suur kogus, kui mõelda.

Meie kodus ei sööda komme iga päev, vaid on nädalas kaks kommipäeva. Selline on hambaarsti soovitus, kuna igapäevaselt (või lausa pärast iga toidukorda) komme süües mõjuvad need hammastele halvemini kui korraga söödud veidi suurem kogus komme. Kui kolmeaastase kommivalik on minu poolt kontrollitud, siis koolilapse kaudu imbub koju sünnipäevadelt saadud igasuguseid komme, mida ma ise kunagi ei ostaks. Nt draakonikommid – ma ei tea, kas selline ollus tõesti maitseb lastele või on ahvatlev see draakonipilt. Kolmeaastane oli kord õe draakonikommi nähes nõus kommi vastu ära andma kõik oma lemmikautod, et üks seni teadmata ja ülimalt põnevana tunduv draakonipildiga komm endale saada.

Ma vahel ikka leiutan midagi veidigi tervislikumat laste kommivalikusse. Kuivatatud ploomi šokolaadis teen ma enamasti siis, kui valmistan muid šokolaadikomme ning lõpus jääb kaussi veidi sulatatud šokolaadi üle. Siis veeretan sulašokolaadis ploome – saab kausi puhtaks ja mõned head kommid lisaks. Seekord võtsin aga spetsiaalselt ploom šokolaadis kommid ette. Idee panna kuivatatud ploom šokolaadi sisse pole just kuigi originaalne, kuna ka poes on selliseid komme müügil, aga ma proovisin teha need võimalikult väikese suhkrukogusega ehk pistsin ploomid 72%-sesse mõrušokolaadi – seega rohkem kakaod ja vähem suhkrut. Kuna kuivatatud ploomid on väga magusad, tasakaalustab see šokolaadi mõru maitset ja kommid on ka lastele meelepärased.

Mõrušokolaadi juures tasub alati vaadata selle kakaoprotsenti. Mida rohkem kakaod, seda vähem suhkrut. Nt laialt kasutatavas Kalevi Bitteris on vaid 56 % kakaod ning selle koostis algab sõnaga “suhkur” (ehk suhkrut on šokolaadis kõige rohkem). Kes maitsnud, teab ilmselt isegi, et see šokolaad on ikka päris magus. Hiljuti märkasin (Rimis ja Selveris) müügil uusi mõrušokolaade, mis pakendatud Maiasmoka poolt, aga toodetud täpsustamata EL riigis. Üks neist on 74%-line Elevandiluuranniku mõrušokolaad, teine 72%-line ökomärgistusega Ecuadori mõrušokolaad, kui õigesti mäletan, oli üks ka Madagaskari tume šokolaad.

Kommides kasutatavad kuivatatud ploomid võiksid olla mahlased ja niisked ploomid. Minu lemmikud on Seebergeri (neil Selveris eraldi lett) kuivatatud ploomid. Minu jaoks on ka lihtsalt see kuivatatud ploom väga hea magusaisu rahuldaja, aga laste rõõmuks katsin need veel šokolaadiga.

Vaja läheb:
200 g kuivatatud ploome
100 g mõrušokolaadi

Sulata šokolaad vesivannil (Kuum vesi potis, selle kohal kauss, milles šokolaad. Kauss ei tohi potis oleva veega kokku puutuda). Vesivannil sulatades ei lähe temperatuur liiga kõrgeks ning šokolaad jääb ka peale sulatamist ja tahenemist läikiv (tuhm või tükkiläinud šokolaad viitab liiga kõrgele sulatamistemperatuurile).

Pane kuivatatud ploomid sulanud šokolaadi sisse, sega need šokolaadiga läbi ning tõsta ükshaaval fooliumiga kaetud pinnale (mina kasutan lõikelauda) jahtuma. Tahenenud kommid lao karpi ja säilita külmkapitemperatuuril.

Tervislike kommide retsepte leiab blogist veelgi. 
Vaata ka:

4 kommentaari:

  1. Olen teinud analoogseid komme ,aga ploomi sisse olen pannud mandli.

    VastaKustuta
  2. Minu postitus on üks küsimuste jada niiet.. Be ready!:
    Kuidas saab ploomi sulatatud šokolaadi sees veeretada? See šokolaad on ju vedel? Kuidas sa saad need kommid nagu seal pildil? Kas seal on lihtsalt üks õhuke kiht šokolaadi või on seda seal ikka paksult?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just täna tegin neid jälle :)

      Proovin seletada veel detailsemalt. Sulanud šokolaadi sees veereta või liiguta ploome kahe lusika abil. Kui šokolaad on sulanud õige temperatuurini (max 40 kraadi), siis on see just sellise tektuuriga vedel mass, et jääb ploomidele külge, kui need sinna sisse kallata ja neid seal liigutada. Šokolaad sulatada kindlasti vesivannil ehk potis vesi, selle peal kauss, mis ei puutu veega kokku ja kausis šokolaad. Head maiustamist!

      Kustuta
    2. Oh, ma ei märganudki, et sa juba 5 minutiga reageerisid ja vaatasin alles nüüd :). Aga jah, tänan kiire ja hea vastuse eest!

      Kustuta