esmaspäev, 6. aprill 2015

Tom yum supp


Terve pika sügise ja talve suutsime me terved olla, aga nüüd kevadel, kohe pärast harukordset sooja nädalat, sai haigus meist kõigist järgemööda võitu. Kogesin sellist nohu, millist mul pole aastaid olnud – see oli pikk ja vaevaline ning lisaks ebamugavustundele halvas ka mu lõhna- ja maitsetaju. Nädal aega mitte tunda maitset on ikka paras “karistus”, eriti kellelegi, kelle jaoks toit on elus nii suure tähendusega. Tegelikult ei kao maitsetaju täielikult, vaid see on halvatud osaliselt – mingil määral tunneb põhimaitseid – magus, soolane, hapu, kibe ja ka terav, aga ei tunne maitsenüansse. 

Mõtlen toitudele, millel on tugevamad maitsed, et elul ikka toidu läbi ka värvi oleks ning mu mõtted rändavad taas Aasia kööki. Käisin tutvumas Gemoss kauplusega ning tõin sealt Tom yum pasta, millest saab kerge vaevaga ühe imemaitsva Aasia supi. Tom Yum supp on legendaarne vürtsikas-hapu Tai supp, mida süüakse erinevate lihadega või mereandidega ja ka seentega. Vahel lisatakse puljongile ka kookospiima. Tais hakkas mulle maitsema krevettide ja seentega Tom yum supp. Sellist kodus teengi. Kunagi võtan supi koostise üksipulgi lahti, varun tooraineid (puljongis on mitmeid tooraineid, mida tavapoest ei leia) ja keedan selle nullist ise. Seniks aga, kuni jõud ja maitsemeeled taastuvad, üks 5-minuti Tom yum. 

Kiire Tom yum supp (2-le):
0,5 l vett
1 kuhjaga sl Tom yum pastat
1 mugulsibul
ca peotäis krevette
ca 7-8 pruuni šampinjoni
koriandrilehti

Aja vesi keema. Viiluta õhukesteks viiludeks mugulsibul ja pruunid šampinjonid. Lisa keeva vette järgemööda Tom yum pasta, sibulad, krevetid ja šampinjonid. Lase need vaid paari minutiga kuumaks, ära pikemalt keeda. Serveeri supp värske koriandriga. 

Postitus valmis koostöös Gemoss Eestiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar