Uurisin järgi põhimõtte, kuidas karamellijäätist tehakse - ikka samamoodi nagu koorekaramellil - suhkur tuleb sulatada ja lisada koor (ja jäätisel ka piim). Edasi nagu jäätis ikka - munakollased lahti kloppida ja piima-koore segu lisada. Ehtne vanilje peab minu arust olema iga jäätise sees. Jäätise kogused tuletasin ise, arvestades seda, palju mu jäätisemasina anum mahutab.
Vaja läheb:
100 g rafineerimata roosuhkrut
2,5 dl 35%-list rõõska koort (Nopri rõõsk koor on eriliselt kreemjas)
2,5 dl piima
3 munakollast
pool vaniljekauna
pool peotäit röstitud ja kooritud metspähkleid
Pane suhkur potti ja kuumuta sulamiseni. Jälgi, et kõik suhkruterad oleks ühtlaselt sulanud, aga hoidu suhkru pruunistamisest - muidu jääb jäätisele kibe maitse. Sulanud suhkur peaks jääma tumeoranž ning ühtlasi sõltub suhkru sulatamisastmest ka jäätise värvus. Kui liiga vähe kuumutada, võib jäätis koore lisamisel jääda vaid kergelt kreemikasvalge värvusega. Igaks juhuks mainin, et suhkur läheb kordi kuumemaks, kui on keev vesi, seega kasuta segamiseks vaid puu-või metall-lusikat (kuumakindel plastmass võib sulama hakata).
Suhkrutükke jäätisesse jääda ei tohi
Täielikult sulanud suhkur; nüüd lisa koor ja piim
Sulanud suhkrule lisa kohe kogu koor ja piim. Suhkur tõmbub külmaga ehmatamisest algselt tükki, kuid edasisel kuumutamisel sulab see ühtlaselt. Klopi teises anumas lahti munakollased (vahustada pole vaja). Taas on kriitiline moment jäätise valmistamisel - kuumaga kokkupuutel tõmbuvad munakollased kergelt tükki. Et seda vältida, nirista lusika või väikese kulbikesega kuuma karamellivedelikku munakollaste hulka peene nirena ning sega kogu aeg vispliga. Kui munakollased soojenenud, võib vedelikku lisada juba julgemalt kallates.
Kalla jäätisesegu tagasi potti, lisa pool vaniljekauna ning kuumuta madalal kuumusel, kuni segu hakkab kergelt paksenema. Sega aeg-ajalt vispliga. Kaabi vaniljekaunast seemned jäätisesegusse ning jäta ka kaun veel segule maitset andma. Jahuta jäätisesegu täielikult maha.
Valmis jäätisesegu
Rösti metspähklid ahjus ja koori need (koor tuleb röstitud pähklitel käte vahel hõõrudes väga kergelt lahti). Purusta pähklid nt haamriga või haki noaga (elektriga purustajad teevad pähklid liiga peeneks).
Kalla jahtunud jäätisesegu jäätisemasinasse (eemalda vaniljekaun) ja lase jäätisel valmida. Kui jäätis juba kuju võtab, lisa metspähklid ning lase moodustuda kreemjal jäätisel. Enne serveerimist on hea hoida jäätist 1-2 h sügavkülmas, siis sulab see süües aeglasemalt. Kes ilma jäätisemasinata ja sügavkülmutades jäätist valmistavad, saavad lugeda juhuseid siit.
Karamellijäätis metspähklitega
Väga isuäratav! Vanasti oli ka karamellajäätis minu lemmik, aga nüüd pole kaua aega midagi head saanud. Peab ära proovima :)
VastaKustutaAet, see postitus oli tänases EPLi blogivad-säutsuvad rubriigis osaliselt ära toodud :)
VastaKustutaMuide, mina ei segagi suhkrut, kui seda pruunistan-karamellistan - nii väldin tükkiminemist. Panen suhkru ühtlase kihina potti, siis kuumutan ja vajadusel kallutan tasakesi potti, et ühtlaselt karamellistuks..
Pille, aitäh EPLi info eest. Kuigi mu blogist on mitme aastaga omajagu asju avaldatud, võib midagi vahel siiski üllatada. Mul polnud aimugi, et mind jälgitakse :) Vahel siiski löön Google Analyticsi lahti ja imestan, palju neid inimesi on, kes siin blogis käivad.
VastaKustutaAga suhkrut segan ma alles siis, kui alumine kiht on sulanud ja lusikaga kontrollin, et see kõrbema ei läheks. Üldiselt tasub jah segamist võimalikult palju vältida - kleepub lusika külge ja tükke hiljem raske lahti sulatada.
Tegin sinu õpetuse järgi (aga ainult kohvikoorega) seda jäätist. Imehea ning kreemjas! Suur aitäh!
VastaKustutaRõõm kuulda, et jäätis õnnestus.
VastaKustuta