reede, 1. jaanuar 2010

Sidruniglasuuriga mooniseemnekeeks

Plaanisime sõprade juures uusaastapidu ning jagasime söögitegemise perede vahel ära; mina võtsin enda peale magusad küpsetised. Teadsin, et ühe küpsetisena teen oma lemmiku porgandikeeksi, aga kuna inimesi tuleb palju, mõtlesin ühe koogi veel teha. Luusisin mööda nami-namit ringi ning minus äratas tähelepanu üks sidruniglasuuriga moonikeeks. Keekse on ju tegelikult nii erinevaid, on minimaalse rasvasisaldusega, on väga rasvaseid, oluliselt erineb ka munade kogus. Selles moonikeeksis oli palju võid ja palju mune, lisaks paras ports mooniseemneid - tahtsin proovida, mis välja tuleb. Väike sidrunimekk selles moonikeeksis tundus väga ahvatlev.


Kuigi mul plaan küpsetamiseks oli juba päev varem valmis, oli lõpuks teostusega päris kiire. 31. detsembri hommikul ärkasime kell 11.15, olles alles Noarootsis (õhtuks pidime me Viimsisse jõudma). Kui ma ärgates kella vaatasin, ütles mõistus, et täna küll jooksma ei jõua (ma olen aga jooksmisest sõltuvuses, olgu kasvõi meetrine lumi maas - ma jooksen siis ka :), aga kui ma kardina eest võtsin ja talvist päikesepaistet nägin, ei saanud ma sellist imelist ilma kasutamata jätta ning läksin ikkagi jooksma. -9 kraadi, sillerdav lumi ning Hendrik Relve "Kuula rändajat" minuga iPodis kaasas - fantastiline hommik. Lõpuks kell 15.30 olime linnas, pidime veel poest läbi käima ning kell 16.45 läks mu esimene kook ahju. Renee abiga sai ka moonikeeks valmis (ta täidab mul hetkel automaatmikseri funktsiooni, sest käsimikseri hoidmine on nii tüütu ja kiires olukorras ka tohutu ajaröövel). Üllataval kombel jõudsime meie Viimsisse külla esimesena (kell oli siis 8 õhtul), meie, kes me alati hilineme… Kuna tulime kodust veel soojade kookidega, siis glasuurisin mõlemad koogid juba külas olles. Lisaks minu kahele koogile tegi perenaine Triin veel fantastilise Key Lime Pie.
Mooniseemnekeeks tuli välja väga maitsev, glasuur selle peal tegi keeksi mõnusalt mahlaseks ning sidrunimekk sobis selle keeksiga ideaalselt.
Soovin kõigile palju armastust ja headust uude aastasse!

Vaja läheb:
250 g võid
250 g rafineerimata roosuhkrut
4 muna
250 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni mahl ja riivitud koor
100 g mooniseemneid

Glasuur:
1 sidruni mahl ja riivitud koor
ca 3 dl tuhksuhkrut


Lase võil toatemperatuuril pehmeks muutuda. Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks ning lisa mikserdades ükshaaval tainasse kõik munad, samuti sidrunimahl ja riivitud sidruni koor. Sega küpsetuspulber ja mooniseemned nisujahu hulka ning vala segu mitmes osas taina hulka - sega, kuni mass muutub ühtlaseks. Küpsetasin moonikeeksi piklikus silikoonist keeksivormis - seda polnud tarvis võiga määrida, kuna tainas sisaldas suure koguse võid ning silikoon ei võta küpsetist enda külge kinni. Keeks oli 175 kraadiga ahjus 1 h ja 10 minutit.
Jahutasin keeksi maha ning valmistasin glasuuri - pressisin sidrunist mahla ja riivisin koore; segasin sidrunimahla hulka tuhksuhkrut, kuni glasuur paksenes. Kallasin glasuuri keeksile ning lasin glasuuril külmas taheneda.

2 kommentaari:

  1. Head uut aastat! (Ja nagu ma aru saan, siis käisite aastavahetusel selle Triinu juures, keda minagi natuke tean ja kes kõrvalkülas elab? ;))

    VastaKustuta
  2. Pille, head uut aastat teie perelegi!
    Arvasid õigesti ära, käisime aastavahetusel selle sama Triinu juures, kes ühtlasi ka mind ja Sind teineteisele suvel Müüriääre kohvikus tutvustas :)

    VastaKustuta