kolmapäev, 2. august 2017

Safranikollane lillkapsa püreesupp kukeseente ja röstitud lillkapsaga

Praegu on kohaliku tooraine kättesaadavuse tippaeg ning kõike seda kohalikku ja värsket lausa kutsub tarbima, kui turul või koduaias ringi jalutada. Kodumaised lillkapsad on praegu värskuse tipul ning neid leiab turult erinevas suuruses ja ka mitmes värvitoonis.

Hea viis süüa korraga erinevaid köögivilju on püreesupid. Lillkapsas on selle püreesupi peategelane. See annab põhimassi supile ning on röstitud kujul ühes kukeseentega ka supi peal.

Mulle meeldivad püreesupid alati koos tahkema lisandiga; ilma selleta tunduvad püreesupid liiga beebitoidud. Lisanditega annab aga alati vastavalt maitsele mängida. Kel kukeseened lemmikute hulka ei kuulu, siis vana hea traditsiooniline peekon sobib samuti selle supi peale.

Lillkapsasupp (4-le):
1 lillkapsas (ca 500 g)
2 porgandit
4 kartulit
4 küüslauguküünt
1 sl võid või õli
2 x näpuotsaga safranit
ca 500-700 ml kanapuljongit
ca 70 g parmesani juustu
soola
pipart
tšillihelbeid

Peale:
röstitud vürtsikat lillkapsast
võis praetud kukeseeni
kale ja/või murulauku
musta pipart


Tükelda lillkapsas. Kiireim viis selleks on terve lillkapsas lihtsalt suure noaga õhukeselt viilutada. Lillkapsa keskmisest osast saab siis ka efektseid lillkapsalaaste, mis lähevad ahju röstimisse ja hiljem supi peale. Vali supi peale minevad lillkapsalaastud (ca 100 g) ning pane need ahjuplaadile. Piserda laastud pealt oliiviõliga ning puista ka veidi soola, tšillihelbeid ja musta pipart. Küpseata lillkapsalaaste 200-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit, kuni lillkapsas hakkab kergelt pruunistuma.

Seejärel puhasta ja tükelda porgand, kartul ja küüslauk; tükeldusaste ei mängi rolli, kuna hiljem läheb kogu mass püreestamisele. Kuumuta pott, pane sinna või sulama (aga ära pruunista) ning lisa tükeldatud porgand, kartul, küüslauk ja ülejäänud lillkapsas. Rösti köögivilju potis umbes 3-5 minutit ning sega pidevalt. Seejärel kalla köögiviljadele peale kuumutatud puljong, et see kataks kergelt köögivilju. Sobib hästi kana- või köögiviljapuljong ning kes ise puljongit keeta ei viitsi, siis kodumaine Food Studio kotti pakendatud pikalt keedetud sügava maitsega puljongid on kiire ja maitsev lahendus. Asja ajab ära ka ökoloogiline (ilma naatriumglutamaadita) puljongikuubik. Lisa nüüd potti ka paar näpuotsatäit safranit – see annab supile kollase värvuse ning annab mõnusa kergelt safranise maitsenüansi.

Keeda suppi umbes veerand tundi, kuni köögiviljad on pehmenenud. Püreesta supp sau- või kannmikseriga ja sega supi sisse riivitud parmesani juust.

Supi keemise ajal prae kukeseened kergelt võis (ca 4-5 min) ja lisa veidi soola.

Valmis supp jaga kaussidesse ning pane iga supi peale röstitud lillkapsalaastud ning praetud kukeseened ja jahvata veskist musta pipart. Haki supi peale ka murulauku või veidi kuumuses närtsitatud kale lehti (lisa viimasel minutil pannile kukeseente juurde).

5 kommentaari:

  1. Aet, aitäh imelise retsepti eest. Lõpetasime just supi söömise, ka pooleteiseaastane sõi kahe suu poolega. Ideaalne õhtusöök praegusel värskete juurikate-kukeseente hooajal. Kusjuures üllatuslikult väikesest kausitäiest sai kõhu hästi täis. Ma lisasin supi sisse ka ühe sibula ja lehtkapsa segasin oliivõli ja soolaga, pistsin korraks ahju ning lasin mõnusalt krõbedaks. Tahtsin küsida safrani kohta - ehk peaks niidikesi enne soojas vees veidi "lahustama", otse supi sisse pannes maitset oli küll tunda, aga mul ilusat kollast värvi ei tulnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mariliis, mul nii hea meel kuulda, et tegite ka seda suppi ja et supp teile maitses. Tore, et ka pisikesele maitses; mul ka lapsed söövad seda suppi hea meelega, juba päris mitu korda olen teinud viimastel nädalatel.

      Lehtkapsas aga ei jäta minu arust kedagi külmaks - ja need tunded on pigem äärmuslikud - kas armastatakse või vihatakse. Ja kes ei taha, ega neile ju seda lisama pea :) Minule endale maitseb ja mul on peenras seda sel aastal ka paras kogus, seega sellega veel retsepte tuleb.

      Kui sa küsid safrani lahustamisel värvinüansi kohta, ei teagi, kas see eelnevalt lahustamine mõjutab. Ma ei tea, kas see sõltub toidust, millele safran lisatakse (et nt riisile jääb värvus kergesti külge) või tehnoloogiast (safran enne lahustada). Safranit olen sellele supile lisanud otse puljongisse, mulle on tundunud, et seal see lahustub, aga värv avanes pikkamööda, st alles saumikseriga segu valmis tehes nägin, kui kollaseks see muutus.

      Kustuta
    2. Aitäh vastuse eest! Ma vist panin liiga hilja, kui supp oli juba püreestatud.

      Kustuta
  2. Lõpetasime just supi söömise. Tõesti väga maitsev, aitäh! Tegin kõik retsepti järgi, va arvatud see, et lehtkapsa panin ahju lillkapsa juurde ja valasin oliivõli peale. Isegi mees, kes muidu püreesuppe ei armasta, kiitis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, et supp saab sooja vastukaja ja seda ka teistes kodudes tehakse.

      Kustuta