Pastaroad
kuuluvad paljude inimeste lemmikute hulka, kuid levinud on arusaam, et pastat
pole tervislik süüa.
Siiski –
durumnisujahust (pane tähele: durumnisujahu pole täisterajahu) pasta asemel
saab valida täisterajahust pasta, mis sisaldab oluliselt rohkem kiudaineid ning
seega soodustab seedetegevust.
Sama tähtis kui
tooraine, on ka söödava toidu kogus ning valkude, rasvade ja süsivesikute
proportsioonid ühes toidukorras. Taldrikureegel on lihtsaim abivahend
tervisliku toidukorra kokkupanekul – umbes pool toidukorrast võiks moodustada
köögiviljad, veerandi süsivesikud ja veerandi valgud.
Pasta kui
põhiline süsivesikuallikas selles roas võiks taldrikureeglile tuginedes
moodustada suurusjärk neljandiku söögikorrast ning põhirõhk tuleks panna
salatile ja köögiviljadele. Salatit saab süüa pasta kõrvale ning lisaks on
pastaroa sees veel hautatud porrut ja kanaliha. Koos ingveri, tšilli ja
küüslauguga moodustub veidi aasiapärane maitsekombinatsioon, mis toimib
praegusel külmetushooajal lisaks veel tervise turgutajana.
Täisterapasta
(näiteks speltanisupasta) sobib ideaalselt kreemjate kastmetega, mis muudavad
selle koredama tekstuuri siidisemaks. Selles toidus sobivad kreemjat tekstuuri
andma võrdväärselt hästi nii rõõsk koor (koos parmesani juustuga) kui ka
kookoskoor.
Kanapasta (3-4-le):
1 porrulauk (ca
125-150 g)
3 küüslauguküünt
10 g ingverit
väike jupp (paar
cm) tšillit
võid ja
oliiviõli
200 g
täisterapastat (nt speltajahust)
1 broilerifilee
(ca 200 g)
musta pipart
meresoola (või
sojakastet)
1,5-2 dl 35%-st
rõõska koort või kookoskoort
ca 50 g
parmesani juustu (kookoskoort kasutades jäta parmesan lisamata)
Roheline salat
seemnetega:
2-3 suurt
peotäit erinevaid õrnakoelisi rohelisi salatilehti (müüakse seguna)
2-3 avokaadot
külmpressitud
oliiviõli
sidrunimahla
teralist sinepit
musta pipart
1 sl röstitud
kõrvitsa- ja seesamiseemneid
Valmistusaeg: ca 30-40 min
Esmalt valmista
salat, kuna kogu sooja toidu valmistamine käib kiiresti ja vahepeal pause ei
teki. Pese salatilehed ning kuivata need kas köögipaberiga või salatikuivatis.
Pane salat kaussi, viiluta avokaado ja lisa see salatile. Rösti salati jaoks
kõrvitsa- ja seesamiseemneid pannil või ahjus, kuni need hakkavad jume võtma
(ära pruunista). Röstimine avab seemnete maitse.
Salatikastme
jaoks nirista väikesesse purki oliiviõli, lisa veidi sidrunimahla, teralist
sinepit ja loksuta kaste segamini. Kaste kalla salatile alles vahetult enne
toidu serveerimist.
Nüüd asu põhiroa
juure. Lõika porrulauk keskelt pikkupidi pooleks ja loputa kraani all – nii
saab kindel olla, et porru kihtide vahele ei ole jäänud mulda. Seejärel haki
porru tükkideks. Haki ka küüslauguküüned, ingver ja tšilli võimalikult peenelt.
Kuumuta pann,
pane pannile tükk võid ja veidi oliiviõli, lisa hakitud porru, küüslauk, ingver
ja tšilli ning keera kuumus madalamaks. Hauta (sellisel kuumusel, et midagi ei
pruunistuks) köögiviljasegu umbes 7 minutit.
Porru haudumise
ajal pane pasta keema (keeda vastavalt pakil antud minutitele) ja lõika
kanafilee suupärasteks tükkideks. Eemalda köögiviljasegu pannilt ja kuumuta
taas pann. Nirista pannile veidi õli ning prae kanafileetükke pannil umbes 4
minutit, neid pidevalt segades. Maitsesta sojakastme (või soola) ja pipraga.
Lisa pannile
kanafilee juurde hautatud maitseköögivilja segu (kana ja porrut ei saa koos
praadida, kuna need vajavad erinevaid kuumuseid) ning ka keedetud pasta. Kalla
pannile kas rõõsk koor või kookoskoor ja sega toit läbi. Soovi korral lisa ka
veidi parmesani juustu. Eemalda toit kiiresti pannilt, kuna kreemjas tekstuur
hakkab kuumuses lagunema (seda toitu pole võimalik sama kvaliteediga üles
soojendada).
Kui pasta
valmis, nirista salatile salatikaste ja puista röstitud seemned ning naudi
kanapastat koos rohelise salatiga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar