neljapäev, 29. september 2016

Maapähklikastmega Aasia salat

Selle salati värvid ja vitamiinid tulevad minu aiast. Porgandid on septembri lõpuks parajalt prisked, suvikõrvitsa- ja paprikataimed on juba kolmandat kuud tootvas faasis, hilissuvel külvatud redised on valmis, maitseroheline on krõmpsuv ja lopsakas ning viimaseid kurkegi leiab veel peenrast. Kõike seda värsket tahaks süüa ning ühte salatisse need köögiviljad lähevad, millele lisavad Aasiahõngulist maitset maapähklikaste, riisinuudlid ja vürtsikas kanaliha. Kui aga kanaliha välja jätta, on salat koos kastmega täiesti vegan.


Salati valmistamisega seoses tahaksin rääkida veel ühest masinast, mille ma endale muretsenud olen. Puhtalt oma initsiatiivist ja reklaamivabalt. Spiraalitaja, kui sellele püüda eestikeelne nimetus anda. Tegu on mitteelektrilise, mehaaniliselt töötava masinaga, millega saab spiraalitada pikki ja sirgeid köögivilju neid läbi riivi vändates. Tulemuseks on pikad ja peenikesed ribad, mida saab süüa kas toorena või lisada vokkidesse või mõnda toitu, mis vaid lühikest kuumust vajab.

Ma natuke kahtlesin ka, kas sellist masinat tasub osta. Neid masinaid on mul juba omajagu. Kahtlust süvendas asjaolu, et see masin on plastmassist ja ei tundu väga töökindel (kas nt kõva porgandiga jänni ei jää – kogemus näitab, et mitte). Maksab olenevalt firmast ca 20 - 35€, mis pole küll kallis, aga see on järjekordselt üks ese, mis kusagile mahutada tuleb.

Aga köögiviljaspagette tahtsin ikka väga saada praeguseks olen jõudnud järeldusele, et see on ikka üks hea abivahend köögis. Teen sellega köögivilju salatite sisse, samuti kevadrullide täidiseks. Hästi populaarsed on suvikõrvitsaspagetid, mis näevad välja nagu tavalised spagetid, ainult on tehtud suvikõrvitsast. Olen neid suvikõrvitsaspagette miksinud tavaliste spagettidega, lisaks kreemjas kukeseenekaste, samuti vokkinud neid seesamiõliga ja krevettidega. Suvikõrvitsaspagetid lisavad tavalisele pastale mõnusat krõmpsuvat tekstuuri (vaid väga vähe kuumust vajavad), vähendavad sissesöödavat nisujahukogust ja annavad ka õrna maitsenüansi. Võimaldavad isegi suvikõrvitsapõlguritele (heal eesmärgi) tünga teha.

Spiraalitaja olemasolu pole aga kindlasti eeltingimuseks, et sellist salatit teha. Sellega on küll lihtsam, kuid viilutada saab ka juurviljakoorijaga või lihtsalt noaga. Väiksemaid köögivilju, nagu näiteks redis või seest tühja vilja, nagu paprika, selle masinaga spiraalitada ei saagi.

Aasia salat (2-le):
1 keskmine porgand
1 väike (ca 100 g) suvikõrvits
5 redist
pool paprikat
1 lühike kurk
punt rukolat ja koriandrit
ca 1/3 tšillipipart (oleneb tšillipipra suurusest ja tšilli teravusest)
ca 50 g peenikesi riisinuudleid (kuivaine kaal)

Maapähklikaste:
2 kuhjaga sl maapähklivõid
1 sl laimimahla
¼  küüslauguküünt
pöidlaküüne suurune tükk ingverit
1 tl kalakastet
1 sl sojakastet
3 sl kookoskoort
3 sl vett

Vürtsikas kanaliha:
(maapähkli) õli praadimiseks
1 broileri rinnafilee
1 küüslauguküüs
ca 1 cm jupp ingverit
tšillit (taluvuse järgi)
1 tl kalakastet
2 sl sojakastet
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori porgand ja kurk. Viiluta porgand ja suvikõrvits kas spiraalitajaga või tõmba juurviljakoorijaga õhukesed laastud. Viiluta ka paprika, kurk, redis ja tšilli. Tõsta kõik tükeldatud köögiviljad laiapõhjalisse kaussi. Lisa ka punt rukolat ja koriandrilehti.

Aja vesi keema ning kalla see riisinuudlitele (sobivad ka oanuudlid). Riisinuudleid ei keedeta (lähevad katki), vaid hoitakse 3-4 minutit kuumas vees. Jahuta nuudlid jooksva külma veega ja kurna. Lisa ka nuudlid salatile.

Valmista maapähklikaste. Seda on kõige parem teha kas saumikseriga või saumikseri lisaks oleva väikese purustajaga (minivorm köögikombainist). Pane maapähklivõi, laimimahl, kalakaste, sojakaste, kookoskoor ja vesi ühte anumasse, pressi küüslauguküüs ja ingver läbi küüslaugupressi ning lisa samasse. Jahvata mass ühtlaseks. Vajadusel lisa veel veidi vett või kookoskoort, et kaste oleks kreemja tekstuuriga.

Viimasena valmista kanaliha. Viiluta broileri rinnafileest võimalikult õhukesed viilud. Tükelda tšilli ning pressi küüslauguküüs ja ingver läbi küüslaugupressi. Kuumuta pann, lisa pannile (maapähkli)õli ja prae broilerifileed, kuni lihale hakkab kerge jume tekkima. Lisa pannile tšilli, küüslauk ja ingver ning sojakaste ja kalakaste. Lisa maitseks ka soola ja pipart. Kuumuta veel umbes minuti ja lisa ka liha salatikaussi. Viimasena nirista salatile maapähklikaste.

2 kommentaari:

  1. Palun masinast ka pilti. Mul on ka mingi vigur, aga mitte masin ja üsna raske sellega töötada. Aga viimasel ajal kasutan sama nippi - suvikõrvits või kabatsokk pasta sisse ja oi kuidas süüakse:)Ja maapähklivõita ei saa ju üldse elada..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lisan pildi millalgi, kui sellega uuesti midagi viilutan. Lihtsalt valgest plastmassist kobakast ei taha pilti panna, rikub silmailu :)

      Kustuta