Käisin ühel
toredal Biomarketi korraldatud kaunviljade teemalisel toidukoolitusel, mille
juhendajaks oli Kaie Mei. Kuna koolituse korraldajaks oli Biomarket, siis kogu
tooraine, mida toidu valmistamiseks kasutasime, oli mahe. See läheb kokku minu
mõtteviisi ja valikutega. Lisaks ühisele toidutegemisele jagati koolitusel ka
teoreetilisi teadmisi. Kaunviljadest lähenesime eriti süstemaatiliselt
läätsedele, maitstes ja õppides valmistama erinevaid läätsesorte. Üks läätseretsept
mulle sealt meeldima hakkas ning seda jõudsin juba kodus valmistada ja jagan nüüd teistelegi.
Mina kasutan
kaunvilju toidus üsna sageli, eriti talvisel aja. Mungubade idandamine on
talvisel ajal selline millegi ise “kasvatamise” ja värskuse otsimise pidev vajadus.
Põldoad maitsevad mulle ka; täiesti retseptitud – lihtsalt soolaga keedetuna.
Kui kuivatatud ube peab eelnevalt pikalt (vähemalt 8 h) leotama, siis läätsed
leotamist ei vaja ning on söömisvalmis hiljemalt poole tunni pärast (aeg, mis
kulub keetmisele). Erinevat värvi läätsed annavad lugematult kasutusvõimalusi.
Mina olen katsetanud toite enamasti punaste ja mustade Belguga läätsedega. Läätsed
maitsevad mulle enim al dente olekus (ma ei tea, kas läätsede keetmisel
kasutatakse üldse sellist terminit). Keedan neid sageli vähem, kui pakendil
toodud aeg. Eriti just punaseid läätsi – minu arvates piisab juba 5-7 minutist.
See muidugi oleleb toidust (nt Dal valmistatakse just purukskeenud läätsedest).
Läätsed on
kindlasti tervislik tooraine toidu valmistamiseks – need sisaldavad kiudaineid
ning on seega kasulikud seedimisele. Lisaks on läätsedes mitmeid vitamiine
(enamasti B-grupp) ja mineraale (kaalium, fosfor, kaltsium). Läätsed on
valgurikkad, samas aga on neis vähe rasvu ja süsivesikuid. Kes toitumisele
teaduslikust küljest läheneb, saab juba aru, et seega on läätsed väärtuslik
toiduaine dieedi korral ning liha mittetarbimise korral.
Tomatihautis:
2 mugulsibulat
3-4
küüslauguküünt
4-5 cm jupp
ingverijuurt
1 värske tšilli
või u 1 tl tšillihelbeid
õli praadimiseks
1 tl
vürtsköömneid
meresoola
värskelt
jahvatatud musta pipart
ca 1 kg värskeid
tomateid (võib asendada kas osaliselt või täielikult purustatud
konservtomatitega)
peotäis värsket
koriandrit
Serveerimiseks
läätsesid. Sobivad erinevad läätsed, vali neist ühed või ka soovi korral mitu
erinevat (keeda eraldi):
Rohelised läätsed
– keeta ca 18-20 min
Le Puy läätsed –
keeta ca 18-20 min
Beluga läätsed
(musta värvi) – keeta ca 15 min
Punased läätsed –
keeta ca 5-7 min
Soovi korral
serveeri juurde veel keedetud riisi ja/või liha.
Pese esmalt
läätsed hoolikalt jooksva külma vee alla puhtaks kuni need enam ei aja vahtu
välja. Keeda läätsed vastavalt eelpool toodud minutitele. Kuna läätsed annavad
keeduveele ja üksteisele värvi, keeda erinevat värvi läätsed eraldi vees. Nt
mustad Beluga läätsed värvivad kõik teised toorained tumedaks. Minule maitsesid
selle toiduga enim Le Puy ja Beluga läätsed. Le Puy (kirjanduses ka Du Puy)
läätsed on samuti rohelised läätsed, kuid need kasvavad vaid kindlas piirkonnas
Prantsusmaal ning selle nimega tohib müüa vaid neid kindlaid rohelisi
läätsesid. Olen proovinud ka Rimis müüdavaid rohelisi mahemärgiga läätsesid,
need polnud nii head kui Le Puy läätsed.
Hautise jaoks
tükelda sibul ribadeks ja viiluta küüslauk. Haki tšilli ja ingver peenelt (võid
ingveri ka riivida).
Kuumuta (vokk)pann
tuliseks, kalla pannile õli ning hakitud sibularibad ning pruunista need
kergelt. Seejärel lisa küüslauk, ingver, tšilli ja vürtsköömned. Lisa pannile
hakitud tomatid ja/või tomatikonserv. Hauta ca 10 minutit. Tomatikonserv annab
hautisele rohkem mahlasust. Vahetult enne serveerimist puista hautisesse
värsket koriandrit
Serveerides tõsta
tomatihautise peale läätsed (võib need ka sisse segada). Seda toitu võib täiesti
sellisel kujul süüa, aga kui on soov midagi kõrvale veel võtta, siis sobib ka
riis ja/või liha.
Koolitusele
osalema kutsus Biomarket. Biomarketi edasiste (Kalamajas toimuvate) toidukoolitustega
saab tutvuda siin.
Peab seda kindlasti proovima :)
VastaKustuta