
Vaja läheb:
jõhvikaid
keedetud ja jahutatud vett
kaanega suletavat purki
Jõhvikad on tuntud kui ideaalsed kodumaised vitamiiniallikad - enim vitamiine ja antioksüdante leidub tumepunastes täisküpsetes jõhvikates. Jõhvikad on külluslike vitamiinide poolest head külmetushaiguste ennetajad ja vajadusel ka ravijad, samuti alandavad jõhvikad vererõhku ning ergutavad seedenäärmete tegevust. Eesti kliimas oleks neid ideaalne varuda septembri lõpus ja oktoobri algul. Jõhvikate talveks säilitamine on lihtsamaist lihtsam - tuleb lihtsalt keeta vett, see maha jahutada, panna jõhvikad purki ning kallata keenud aga juba külm vesi jõhvikatele peale. Mina pole isegi purke desinfitseerinud, olen neid vaid kraani all hoolikalt kuuma veega pesnud, mingit riknemist pole veel märganud. Küll aga kasutasin ühel aastal plastmasskaanega purke - nendes tekkis õhu juurdepääsu tõttu siiski peale valge kiht. Seega säilitamiseks on tarvis õhukindlalt suletavaid purke. Purke tasub hoida toatemperatuurist külmemas hoiukohas - nt jahedas sahvris.
Jõhvikate isu tekib mul tavaliselt alles jõulude paiku - seni suudab organism vitamiine veel mujalt hankida, aga just see teine pool talve ja ka terve kevad tunduvad jõhvikad eriti ihaldusväärsed. Jõhvikaid saab kasutada erinevates küpsetistes kui ka lihtsalt tuhksuhkrus veeretada ning neid kommi asemel nosida. Meie pere lemmikud on talvisel perioodil just tuhksuhkrus veeretatud jõhvikad, seetõttu varun jõhvikaid igaks talveks ikka paarkümmend purgitäit.

no näed! just mõtlesin, et võtan sinuga ühendust jõhvikate vees säilitamise asjus-aga nüüd kõik puust ja punaseks ette tehtud. Aitäh:)
VastaKustutaJõhvikaid tasub kindlasti purki panna, kui on kohta, kus neid jahedas ruumis hoida -tõeliselt mõnusad "talvekommid". Aga miks mitte ka juba nüüd jõhvikatega maiustada; Anee pistis eile terve suure taldrikutäie üksi nahka, aga eriti meeldib talle seda taldrikut küünega kraapida, sealt saab ju magusat suhkrut :)
VastaKustutakas keegi oskab öelda,kas pohlasid võib samamoodi säilitada
VastaKustuta