Risotto jaoks läheb vaja (1,5 sööjat):
130 g risotoriisi
1 šalottsibul
1 küüs küüslauku
oliiviõli
1 dl valget veini
ca 300 ml köögiviljapuljongit (tehtud poolest ökopuljongikuubikust)
1/4 muskaatpähklit
värsket peterselli
peotäis paremsani
Peale:
vinnutatud kirsstomateid
murulauku
paremesani
Alustasin kirsstomatite vinnutamisega; mõtte neid risotole lisada leidsin Liina blogist. Lõikasin kirsstomatid pooleks, mul olid need sel korral üliväikesed, ning panin tunniks ajaks 120 kraadiga ahju vinduma (Liina tegi 1,5 h 75 kraadiga, aga mul oli neid kiiremini vaja, seega tõstsin temperatuuri ja vähendasin aega). Seejärel hakkisin sibula ja küüslaugu ning keetsin vee puljongikuubiku lahustamiseks. Praadisin paksupõhjalises potis oliiviõlis sibula ja küüslaugu klaasjaks ning lisasin riisi; segasin veel natuke ning lasin riisil kuumeneda. Seejärel valasin peale 1 dl veini, mis aurustus potist päris kiiresti; kui vein aurustunud, valasin peale 1/3 puljongist ning keetsin, kuni puljong oli imendunud riisi sisse; siis lisasin järgmise kolmandiku puljongit. Kui lisasin viimase osa puljongist, panin hulka ka hakitud peterselli ja muskaatpähkli. Vahetult enne valmimist (kees ca 20 minutit) lisasin parmesani ning lasin paar minutit kaane all maitsetel ühilduda. Risotole puistasin peale hakitud murulauku, veidi paremsani ning tõstsin lisaks vinnutatud tomatid, mis olid ahjus veel väiksemaks kuivanud ning nägid välja nagu nööbid. Tegin tomateid terve ahjuplaaditäie, Anee nii fännab küpsetatud tomateid, et sõi kindlasti üle poole plaaditäie tomateid ise ära. Vinnutatud kirsstomatid sobisid risoto peale fantastiliselt. Ainuke viga oli, et ma suutsin pildistamise ajaga toidu natuke maha jahutada ning pidin sööma sooja riisi, muidu mulle ikka maitsevad sellised toidud kuumana kõige paremini. Andsin Reneele ka ampsu maitsta, siis arvas küll, et võiks ise ka sellist toitu süüa...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar