Brokoli ehk spargelkapsas on aedvili, mis minu arvates oma tervislikkuse juures saab teenimatult vähe tähelepanu. Kui brokolit mainitakse, siis pigem negatiivsete emotsioonidega. Sageli võivad brokoli mittemaitsemise taga olla selle valed valmistusviisid - st brokolit aurutatakse või mis veel hullem, keedetakse, liiga kaua, kuni see muutub pehmeks ja kaotab värvi, värskuse ja hea maitse. Sama on juhtunud ka brokoliga, mis on külmutatud aedviljasegude sees. Kui tahad brokolit nautida, vali poest ühtlaselt roheline (mitte kollakaks kuivanud), tugev (mitte närtsinud) brokoli. Brokoli säilib külmkapis värskena vaid heal juhul paar päeva, seega kasuta brokoli ära võimalikult kiiresti. Kes brokolist vaimustusse satub, siis varasemast ajast on blogis veel paar minu lemmikut brokoliretsepti siin ja siin.
Brokoli Aasia kastmes
See äärmiselt erilise kastme retsept pärineb "Jamie Kokakooli" raamatust. Kunagi, kui selle raamatu sain, andsin oma toidublogis ühe lubaduse ja olen seda lubadust - jagada selle raamatu retsepte ja innustada inimesi tervislikult toituma - aastate jooksul järk-järgult täitunud. Olen brokolit Aasia kastmes valmistanud korduvalt, vahel koostisosi veidi muutes (nt ingveri jätan välja). See brokolitoit on parim kuumalt ja sobib hästi mõne lihatoidu kõrvale. Pildil paistavad taamal 4 h (135 kraadiga) ahjus haudunud pardikoivad - ideaalne kooslus, mille juurde ühtegi süsivesikut lisaks polegi tarvis.
Brokoli Aasia kastmes: (4-6-le)
600 g brokolit
1 küüslauguküüs
0,5-1 punane tšillikaun (olenevalt tšilli teravusest ja enda taluvusest)
1 sl röstitud seesamiõli (Nt Lee Kum Kee seesamiõli, mida müüakse Piprapoes. Mitte segi ajada külmpressitud mahedamaitselise seesamiõliga.)
3 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl sojakastet
1 laimi mahl
1 tl palsamiäädikat
soovi korral pöidlasuurune jupp ingverit (riivituna)
Esmalt valmista kaste, kuna kaste läheb peale kuumadele aurutatud brokolitele. Pressi küüslauk läbi küüslaugupressi ja haki tšillikaun peeneks - pane väikesesse kaussi. Kalla peale seesamiõli, oliiviõli, sojakaste, laimist pressitud mahl ja palsamiäädikas. Soovi korral lisa ka riivitud ingver. Sega kaste ühtlaseks. Eralda brokoli õisikuteks. Auruta brokolit olenevalt õisikute suurusest 4-6 minuti. Aurutamiseks võib kasutada spetsiaalselt aurutuspotti, kuid selle puudumisel saab aurutada ka tavalises potis sõela peal (keev vesi ei tohi sõelani ulatuda ja kaas peab potil peal olema). Kalla kaste kuumadele brokoliõisikutele vahetult enne serveerimist ning sega brokolid korralikult kastmega kokku.
Vürtsikas-magus spargli-brokoli-tomatisalat
Vürtsikas-magus spargli-brokoli-tomatisalat on äärmiselt ootamatu ja huvitav kooslus, mida kohtasin suvisel Rootsi reisil Sillegårdenis koka tervitusampsuna. Kuna tegu oli Amuse-bouche'ga, siis kogus oli väike ja tükeldusaste oli peenike nagu salsal. Serveerida võib seda salatit/salsat kas mõne krõbeda saiaga või ka liha kõrvale. Praegu pole küll sparglihooaeg, kuid poest leiab peenikesi välismaiseid sparglihakatisi. Sellesse toitu sobivadki just peenemad sparglid.
Spargli-brokoli-tomatisalat (3-le)
5 peenikest sparglivart
5 brokoliõisikut
5 kirsstomatit
1 tl sojakastet
1 sl tšillikastet (nt magusapoolne tšilli-mangokaste vms)
vajadusel veidi suhkrut, agaavisiirupit või (roo)suhkrusiirupit (olenevalt tšillikastme magususest)
Jaota brokoli õisikuteks ning auruta brokolit ja spargleid umbes 3-4 minutit. Piisab, kui brokoli muudab värvi erkroheliseks, õisikud pehmenema hakata ei tohi. Jahuta brokolid ja sparglid. Lõika kirsstomatid väikesteks tükkideks (ühest poolikust kirsstomatist vähemalt 6 tk). Tükelda ka jahtunud sparglid ja brokolid. Pane aedviljad kassi, lisa aedviljade peale tšilli- ja sojakaste. Maitse peaks jääma vürtsikas-magus, seega kui tšillikastmes pole magusust piisavalt, lisa veidi suhkrut, agaavisiirupit või (roo)suhkrusiirupit.