Olen juba aastaid täheldanud, et pärast jõule hakkavad isutama erinevad Aasia toidud – sushi, vokid, supid, kevadrullid. Neis on midagi elavat ja värsket justkui otsiks neist toitudest kevadetunnet, mis tundub jaanuaris olevat veel nii kaugel.
Et aga ülejäänud peret pidevate Aasia maitsetega ära ei tüütaks, valmistan vahel ka seapraadi, mis jõuluajast alates meie ahjus vahel küpseb. Et meil sealiha on menüüsse lisandunud (muidu sõime seda vaid üliharva), on tingitud sellest, et meie läheduses (Tabasalus) on nüüd mõned kuud tegutsenud kodumaise sealiha pood Oma Põrsas. Mulle meeldib, et selles poes osatakse sealiha tükeldada veidi mitmekesisemalt kui tavaliselt Eestis kombeks. Kuigi arenguruumi on veel kõvasti. Reisidel käies olen ma erinevais paigus imetlenud just liha tükeldamise kunsti, mis meie kandis tundub olevat nii ebaoluline ning käib suvalisel “kirvemeetodil”.
Seapraadi valmistan ma kondiga abatükist, mille peal on ka rasvakiht ja nahk. Nahk ja rasv on juba poes risti-rästi läbi lõigatud ja sellest moodustub nagu ruudustik. Selline lõige laseb sea rasvad voolama ning pikalt küpsedes imendub rasv lihasse. Rasva ei tuleks kindlasti lihatükilt eemaldada, vaid lasta koos sellega küpseda. Vaid rasvaga küpsenud liha tuleb mahlane ja rasv annab ka head maitset. Kes (sea)rasva pelgab, siis süües võib valida tüki, kus nähtavat rasva peal pole.
Seaprae valmistamine on lihtsaimast lihtsaim – vaid maitsesta ja pista ahju. Kuigi seapraad küpseb ahjus pikalt (ligi viis tundi), ei tule sellega küpsemise ajal üldse tegeleda. See seapraad on pika küpsemise tõttu selline puhkepäevatoit. Liha tasubki ahju unustada (küll igaks juhuks taimeriga) ning tegeleda endale meelepäraste asjadega. Kuni ühel hetkel meenub kõhu tühjenedes ja lõhnade imbudes, et midagi head on varsti ahjust tulemas.
Seapraad on valmis, kui lihakiud rebenevad kahvliga lükates üksteise küljest kergelt lahti. Selline seapraad peaks meele järgi olema igale konservatiivse maitsega eestlasele. Õige eestlane keedab ka kartulit kõrvale. Metsa need lahustoitumised, rasvad ja süsivesikud – vahel võib seda endale lubada!
Vaja läheb:
ca 2 kg sea abaliha (naha, rasva ja kondiga tükk)
ca 1 sl meresoola
ca 1 tl tšillihelbeid
värskelt jahvatatud musta pipart
punt tüümiani
2 dl vett
Liha võid maitsestada vahetult enne ahju panekut. Kuna liha küpseb ahjus pikalt, imenduvad ka maitsed hästi. Hõõru liha soolaga kokku, puista peale tšillihelbeid ning jahvata veskist musta pipart (ohtralt). Tõsta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk ja rasv pealpool (rasv sulab ja imbub nii lihasse) ning kalla potti ka ca 2 dl vett, et liha ei hakkaks kuivama. Pista rasvade vahele ja vee sisse maitset andma mõned tüümianioksad. Minul on aias peenrakastis tüümianitaim, mida saab tarbida aastaringselt (kui vähegi lume alt kätte saab). Selle lehed on rohelised ka talvel, kuna taim on igihaljas. Varred on küll puitunud, kuid antud toidu puhul pole see oluline – tüümian annab toidus vaid maitset – prae valmides tuleb tüümianivarred liha vahelt kokku nokkida.
Küpseta liha seni, kuni liha tuleb kondi küljest kergelt lahti ja lihakiud eralduvad üksteisest kahvliga tõmmates. 2 kg tüki puhul kulub selleks 160-kraadises ahjus aega umbes 4 h 45 minutit. Väiksema tüki puhul läheb veidi vähem aega ning suuremat tükki küpsetades varu aega üle viie tunni.
Tere! Mis kraadi juures liha küpsetada tuleks?
VastaKustutaAitäh, et tähelepanu juhtisid! Temperatuuri olin unustanud lisada, nüüd panin ka teksti juurde. 160-kraadiga küpses liha.
VastaKustutaAitäh suurepärase retsepti eest! Eile tegime jõuluõhtuks ning kõik kiitsid! See jääb raudselt meie pere jõulupraeks.
VastaKustutaAet, sa oled mulle ema eest!:) Poleks iial uskunud, et saan millegi nii ideaalsega hakkama kui see sinu jõulupraad! Jätka samas vaimus, su blogis on eranditult vaid väga head retseptid.
VastaKustutaNii armas! Ma küll ei tea, kes sa oled, aga häid sõnu on ikka tore kuulda.
KustutaOtsustasin ja proovida sellist küpsetamist. Mul lihatükk alla kilo, sest sööjaid on ka ainult kaks. Olen ammu tahtnud proovida ja nüüd teen selle ära.
VastaKustutaVäga töökindel ja hea retsept. Olen korduvalt selle järgi valmistanud nii kondiga kui kondita, suuremaid ja väiksemaid portse. Kogu vahmiil on õnnelik ja tänulik:) Aitüma, Aet!
VastaKustutaMalatya
VastaKustutaKırıkkale
Aksaray
Bitlis
Manisa
OKFJX
elazığ
VastaKustutaerzincan
bayburt
tunceli
sakarya
5FKKW7
görüntülü show
VastaKustutaücretlishow
F2AZXC
https://titandijital.com.tr/
VastaKustutakars parça eşya taşıma
konya parça eşya taşıma
çankırı parça eşya taşıma
yalova parça eşya taşıma
3LUS2
Malatya Lojistik
VastaKustutaAntep Lojistik
Urfa Lojistik
Sivas Lojistik
Erzurum Lojistik
72KMF
uşak evden eve nakliyat
VastaKustutabalıkesir evden eve nakliyat
tokat evden eve nakliyat
kayseri evden eve nakliyat
denizli evden eve nakliyat
FİY
rize evden eve nakliyat
VastaKustutamuğla evden eve nakliyat
kırıkkale evden eve nakliyat
mardin evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
ZZ4VZU
53135
VastaKustutaAfyon Lojistik
Amasya Evden Eve Nakliyat
Karabük Lojistik
Tunceli Parça Eşya Taşıma
Antalya Evden Eve Nakliyat
40533
VastaKustutaTunceli Şehir İçi Nakliyat
Ünye Organizasyon
Sakarya Lojistik
Tekirdağ Şehir İçi Nakliyat
Bayburt Evden Eve Nakliyat
Kırşehir Şehir İçi Nakliyat
Ünye Evden Eve Nakliyat
Bartın Evden Eve Nakliyat
Kilis Şehirler Arası Nakliyat
F490D
VastaKustutaBurdur Şehirler Arası Nakliyat
Muş Şehirler Arası Nakliyat
Çankaya Parke Ustası
Artvin Parça Eşya Taşıma
Mercatox Güvenilir mi
Rize Parça Eşya Taşıma
Bilecik Şehirler Arası Nakliyat
Sakarya Lojistik
Karaman Şehirler Arası Nakliyat
E0D63
VastaKustutaUşak Evden Eve Nakliyat
order clenbuterol
buy boldenone
Yozgat Evden Eve Nakliyat
Adana Evden Eve Nakliyat
sarms for sale
Kalıcı Makyaj
Muğla Evden Eve Nakliyat
fat burner for sale
Kas liha tuleks enne ahju panekut tükkideks lõigata või ikkagi tervelt ahju?
VastaKustutaLiha tervelt ahju, tükkideks lõigata pole vaja. Liha mureneb pika küpsemise tagajärjel ja saab kahvliga kergelt tükkideks tõmmata.
VastaKustuta78D16
VastaKustutamobil sesli sohbet
ağrı sohbet chat
mobil sohbet sitesi
kars rastgele sohbet
Karaman Görüntülü Sohbet Canlı
Çorum Ücretsiz Görüntülü Sohbet Uygulamaları
sohbet uygulamaları
ordu parasız sohbet
edirne rastgele sohbet uygulaması
48173
VastaKustutaDiyarbakır Canlı Sohbet
ardahan görüntülü sohbet
manisa görüntülü canlı sohbet
düzce mobil sohbet chat
bartın görüntülü sohbet canlı
ücretsiz görüntülü sohbet uygulamaları
bursa ücretsiz sohbet uygulaması
sesli sohbet mobil
Adana Bedava Sohbet Siteleri
3BDB2
VastaKustutatelefonda kadınlarla sohbet
görüntülü sohbet uygulama
aksaray ücretsiz sohbet sitesi
bolu yabancı sohbet
parasız görüntülü sohbet uygulamaları
Karabük Telefonda Sohbet
bedava görüntülü sohbet
çanakkale telefonda rastgele sohbet
Ağrı Sohbet Chat
8D552
VastaKustutagiresun ücretsiz sohbet siteleri
Elazığ En İyi Ücretsiz Sohbet Uygulamaları
kütahya rastgele sohbet uygulaması
hakkari parasız görüntülü sohbet uygulamaları
kayseri yabancı canlı sohbet
tekirdağ mobil sohbet bedava
ığdır sesli görüntülü sohbet
urfa canlı sohbet uygulamaları
Konya Telefonda Görüntülü Sohbet
8E347
VastaKustutaSohbet
Tiktok Takipçi Satın Al
Binance Komisyon Ne Kadar
Discord Sunucu Üyesi Satın Al
Twitter Beğeni Hilesi
Mexc Borsası Kimin
Twitter Retweet Satın Al
Sui Coin Hangi Borsada
Threads Beğeni Satın Al
7DF0C
VastaKustutaBinance'de Kaldıraç Var mı
Ceek Coin Hangi Borsada
Binance Hangi Ülkenin
Alyattes Coin Hangi Borsada
Görüntülü Sohbet Parasız
Shinja Coin Hangi Borsada
Binance Referans Kodu
Binance Referans Kodu
Baby Doge Coin Hangi Borsada
Tere,
VastaKustutaVaja sel nädalavahetusel küpsetada ahjuliha 12 inimesele, plaanisin osta 5kg lihatüki või siis 2x2,5kg. Ega lõpptulemuse sisetemperatuuri ei oska öelda? Ilmselgelt 5kg tükki 10+ tundi ahjus ei hoia aga kui teha 2 tk 2,5kg kõrvuti samas suures ahjupotis, kas siis võiks küpsetusaeg olla 5h ligi?
Igalpool üritustel kus pakutakse gateringi poolt toitlustust tuuakse lauda alati ahjuliha viiludena ja ilusti pruunid ja megamahlased, endal pole kuidagi õnnestunud ühes tükis liha saada ahjust ilusa välimusega ja mitte kuivana.. äkki on nippe jagada?