Mul on täielik avokaadosõltuvuse periood. Avokaadod on praegu ideaalses küpsusastmes ja suurepäraste maitseomadustega ning need on mu menüüs liialdamata igapäevaselt. Kuidas ja millist avokaadot valida, loe
ühest varasemast postitusest.
Lisan avokaadot hommikul smuutisse, lõunal salatitesse, vahel söön lihtsalt niisama ühe avokaado. Need on nii head! Isegi hummust tehes tuli mõte lisada hummuse sisse mõned avokaadod – tuli ilus heleroheline ja kergelt avokaadomaitseline. Naljaga öeldes - kui ei suuda otsustada, kas tahad hummust või
guacamole'i, siis tuleb need toidud ühendada.
Hummus on Lähis-Idast pärit toit, mille põhikomponendiks on kikerherned ning maitset annavad seesamiseemnetest valmistatud
tahini ja vürtsid. Hummus kuulub reeglina suupistelauale, kuna seda süüakse määrdena kas saiaga, lameleivaga, erinevate krõpsudega (ka meie musta leivaga sobib) või köögiviljadega. Mina valmistasin hummusega söömiseks lavašikrõpse. Selleks rebisin lavašist väikesed tükikesed, millele piserdasin veidi oliiviõli ja küpsetasin ahjus krõbedaks.
Vaja läheb (12-15-le):
1 purk (400 g) konservkikerherneid
25 g seesamiseemneid
0,5 dl rapsiõli
0,5 dl extra virgin oliiviõli
0,5 tl meresoola
0,5 tl tšillihelbeid
veerand tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl suhkruroosiirupit
0,5 laimi mahl
2-3 avokaadot (kui on väikesed advokaadid, kasuta kolme)
0,5 dl vett (vajadusel)
koriandrilehti (peale raputamiseks)
Rösti seesamiseemneid kuival pannil paarkümmend sekundit (ära pruunista).
Kalla kikerhernekonserv sõelale ja nõruta vesi välja. Hummusele võib lisada maitseks valmis
tahini, aga mina tegin selle ise – panin purustajasse röstitud seesamiseemned, jahvatasin need pulbriks ning lisasin rapsiõli, kuni mass sai ühtlaselt kreemjas.
Nüüd lisa köögikombaini kikerherned, isetehtud tahini, meresool, tšillihelbed, jahvatatud vürtsköömned, suhkruroosiirup ja laimimahl. Purusta köögikombainiga ühtlane mass.
Purustamise ajal kalla köögikombaini (kui kombain võimaldab töötamise ajal lisada, kui mitte, siis lisa kõik ained koos) nii oliiviõli kui
tahinist ülejäänud rapsiõli. Kui mass on ühtlane, lisa hummusele ka avokaadod ning purusta veelkord mass ühtlaseks. Avokaado muudab hummuse värvi ilusaks heleroheliseks ja annab ka maistet. Kui tundub, et hummus jäi liiga paks, nirista veidi (keedetud ja jahutatud) vett lisaks.
Serveerimisel puista hummusele peale hakitud koriandrilehti, oliiviõli ja soovi korral lisaks tšillihelbeid.
Soovitan teha korraga selline kogus hummust, mis ka samal päeval ära süüakse (antud kogusest jätkub suupistelauale panekuks ca 12-15 inimesele). Avokaado heleroheline värvus muutub õhuga kokkupuutel pruunikaks ning seetõttu ei näe avokaadoga tehtud hummus järgmisel päeval enam nii ilus välja.