Neile, kes jõuludel kingikotti isetehtud söödavaid maiustusi poetada plaanivad, pakun välja ühe uue trühvliretsepti. Antud kogusest saab ca 15 väiksemat trühvlit.
Vaja läheb (15 tk):
50 g toorjuustu
40 g valget šokolaadi
20 g kookoshelbeid
10 g (digestive) küpsiseid
20 g kuivatatud aprikoose
70 g tumedat šokolaadi (nt 70% kakaosisaldusega Fazer Pure Dark)
Sega toasooja toorjuustu hulka sulatatud valge šokolaad (sulata vesivannil, max 40 kraadiga, muidu läheb tükki), kookosehelbed, purustatud digestive küpsised ja peenelt hakitud kuivatatud aprikoosid. Sega mass ühtlaseks ning pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema. Tahenenud massist veereta pallikesed. Sulata vesivannil mõrušokolaad ning veereta pallikesi paarikaupa mõrušokolaadis (rohkem korraga ära kuuma šokolaadi sisse pane, muidu sulavad üles). Tõsta trühvlid fooliumi peale tahenema, soovi korral kaunista nt kookoshelvestega. Vajadusel säilita külmkapis kinnises karbis.
▼
esmaspäev, 15. detsember 2014
neljapäev, 20. november 2014
Tomatihautis läätsedega
Käisin ühel
toredal Biomarketi korraldatud kaunviljade teemalisel toidukoolitusel, mille
juhendajaks oli Kaie Mei. Kuna koolituse korraldajaks oli Biomarket, siis kogu
tooraine, mida toidu valmistamiseks kasutasime, oli mahe. See läheb kokku minu
mõtteviisi ja valikutega. Lisaks ühisele toidutegemisele jagati koolitusel ka
teoreetilisi teadmisi. Kaunviljadest lähenesime eriti süstemaatiliselt
läätsedele, maitstes ja õppides valmistama erinevaid läätsesorte. Üks läätseretsept
mulle sealt meeldima hakkas ning seda jõudsin juba kodus valmistada ja jagan nüüd teistelegi.
Mina kasutan
kaunvilju toidus üsna sageli, eriti talvisel aja. Mungubade idandamine on
talvisel ajal selline millegi ise “kasvatamise” ja värskuse otsimise pidev vajadus.
Põldoad maitsevad mulle ka; täiesti retseptitud – lihtsalt soolaga keedetuna.
Kui kuivatatud ube peab eelnevalt pikalt (vähemalt 8 h) leotama, siis läätsed
leotamist ei vaja ning on söömisvalmis hiljemalt poole tunni pärast (aeg, mis
kulub keetmisele). Erinevat värvi läätsed annavad lugematult kasutusvõimalusi.
Mina olen katsetanud toite enamasti punaste ja mustade Belguga läätsedega. Läätsed
maitsevad mulle enim al dente olekus (ma ei tea, kas läätsede keetmisel
kasutatakse üldse sellist terminit). Keedan neid sageli vähem, kui pakendil
toodud aeg. Eriti just punaseid läätsi – minu arvates piisab juba 5-7 minutist.
See muidugi oleleb toidust (nt Dal valmistatakse just purukskeenud läätsedest).
Läätsed on
kindlasti tervislik tooraine toidu valmistamiseks – need sisaldavad kiudaineid
ning on seega kasulikud seedimisele. Lisaks on läätsedes mitmeid vitamiine
(enamasti B-grupp) ja mineraale (kaalium, fosfor, kaltsium). Läätsed on
valgurikkad, samas aga on neis vähe rasvu ja süsivesikuid. Kes toitumisele
teaduslikust küljest läheneb, saab juba aru, et seega on läätsed väärtuslik
toiduaine dieedi korral ning liha mittetarbimise korral.
Tomatihautis:
2 mugulsibulat
3-4
küüslauguküünt
4-5 cm jupp
ingverijuurt
1 värske tšilli
või u 1 tl tšillihelbeid
õli praadimiseks
1 tl
vürtsköömneid
meresoola
värskelt
jahvatatud musta pipart
ca 1 kg värskeid
tomateid (võib asendada kas osaliselt või täielikult purustatud
konservtomatitega)
peotäis värsket
koriandrit
Serveerimiseks
läätsesid. Sobivad erinevad läätsed, vali neist ühed või ka soovi korral mitu
erinevat (keeda eraldi):
Rohelised läätsed
– keeta ca 18-20 min
Le Puy läätsed –
keeta ca 18-20 min
Beluga läätsed
(musta värvi) – keeta ca 15 min
Punased läätsed –
keeta ca 5-7 min
Soovi korral
serveeri juurde veel keedetud riisi ja/või liha.
Pese esmalt
läätsed hoolikalt jooksva külma vee alla puhtaks kuni need enam ei aja vahtu
välja. Keeda läätsed vastavalt eelpool toodud minutitele. Kuna läätsed annavad
keeduveele ja üksteisele värvi, keeda erinevat värvi läätsed eraldi vees. Nt
mustad Beluga läätsed värvivad kõik teised toorained tumedaks. Minule maitsesid
selle toiduga enim Le Puy ja Beluga läätsed. Le Puy (kirjanduses ka Du Puy)
läätsed on samuti rohelised läätsed, kuid need kasvavad vaid kindlas piirkonnas
Prantsusmaal ning selle nimega tohib müüa vaid neid kindlaid rohelisi
läätsesid. Olen proovinud ka Rimis müüdavaid rohelisi mahemärgiga läätsesid,
need polnud nii head kui Le Puy läätsed.
Hautise jaoks
tükelda sibul ribadeks ja viiluta küüslauk. Haki tšilli ja ingver peenelt (võid
ingveri ka riivida).
Kuumuta (vokk)pann
tuliseks, kalla pannile õli ning hakitud sibularibad ning pruunista need
kergelt. Seejärel lisa küüslauk, ingver, tšilli ja vürtsköömned. Lisa pannile
hakitud tomatid ja/või tomatikonserv. Hauta ca 10 minutit. Tomatikonserv annab
hautisele rohkem mahlasust. Vahetult enne serveerimist puista hautisesse
värsket koriandrit
Serveerides tõsta
tomatihautise peale läätsed (võib need ka sisse segada). Seda toitu võib täiesti
sellisel kujul süüa, aga kui on soov midagi kõrvale veel võtta, siis sobib ka
riis ja/või liha.
Koolitusele
osalema kutsus Biomarket. Biomarketi edasiste (Kalamajas toimuvate) toidukoolitustega
saab tutvuda siin.
teisipäev, 4. november 2014
Kondenspiimavahvlid
Kihilised
kondenspiimavahvlid on minu lapsepõlvemagustoit. Ja nagu ikka, tahavad vanemad
nostalgilisi positiivseid mälestusi ka enda lastele edasi anda. Nende
valmistamine on nii lihtne, et seda ei saa isegi retseptiks nimetada, pigem
meeldetuletuseks neile, keda see magustoit samuti kõnetab. Vahvlikihtide vahele
kondenspiima määrimisega saab hakkama iga laps ning lapsed on just need,
kellele see maiustus kõige rohkem maitseb. Korduvalt järgi proovitud.
Ma ei mäleta, kas
siis, kui ma väike olin, oli keedetud kondenspiima ka poest saada (minu arust
keedeti see koos purgiga kodus karamelliseks massiks), aga praegu saab poest
väikestes topsides keedetud kondenspiima osta. Hoiab kokku palju aega ja
elektrit. Vahvliplaate müüakse leiva-saia osakonnas pea igas suuremas poeketis.
Vaja läheb:
100 g
vahvliplaate
2 topsi keedetud
kondenspiima (2x190g)
Määri kondenspiim
ühele vahvlikihile, tõsta peale teine vahvlikiht ning määri ka sellele
kondenspiim jne. Optimaalne kõrgus, mida hammustama ulatub, on 5-6 kihti vahvleid.
Tõsta vahvlid külmkappi vähemalt tunniks, kuni kondenspiim imendub vahvlite
vahele.
neljapäev, 23. oktoober 2014
Kaeraküpsised
Kas keegi on
märganud ja proovinud peamiselt ökopoodides müüdavaid kodumaise tootja “Pagar
võtaks!” küpsiseid-kooke-leibu? Ütlen kohe, et see ei ole tasutud reklaam; mind
ajendab kirjutama ikka isiklik vaimustus millegi suhtes. “Pagar võtaks!”
küpsetab vaid mahetoorainest ning nende sortimendis on läbi aegade tuntud klassikud
nagu kihiline küpsis, köömnepulgad või kaeraküpsised. Lisaks klassikutele
valmistavad nad igasuguseid uue aja küpsetisi – olgu need siis nisuvabad, gluteenivabad,
piimavabad (kookosrasvaga) jne. Müstiliselt suur sortiment, mis on tarbija
seisukohast väga tervitatav, kuid ettevõtte poolt kindlasti ebaefektiivne ja
ressursimahukas, arvestades, et need küpsetised valmivad käsitööna. Hind ka
peegeldab seda.
Ma ei ole nende
pikast tootenimekirjast kindlasti kõiki küpsetisi proovinud, aga need, mida
olen maitsnud, on väga hästi tehtud. Ühed lemmikud on köömnepulgad. Me võtame
neid vahel lennukisse või pikemale autosõidule näksimiseks kaasa.
Selle sama tootja
kaeraküpsiseid pole ma ise proovinud, aga need tunduvad isuäratavad. Koostist
lugedes ja välimust vaadates tundub mulle, et suudan ise samasuguseid järgi
teha. Neid kaeraküpsiseid küpsetasin mitu plaaditäi kaasa, kui läksime Anee
klassiga rabamatkale. Värske õhk, tuulevaikus, madalad päikesekiired, jõhvikad
– seda kõike pakkus üks oktoobrikuine hommik meile, matkalistele. Selle kõige
keskel kadusid küpsised mõne minutiga.
Vaja läheb:
150 g võid
75 g kaerahelbeid
125 g kaerajahu
ca 85 g suhkrut
(sobivad erinevad suhkrud – valge, demerara, muscovado, fariinisuhkur; tumedad
annavad sügavama maitse)
1 muna
(soovi korral ka 1 tl kaneeli, kui on soov saada jõuluhõngulisi küpsiseid)
(soovi korral ka 1 tl kaneeli, kui on soov saada jõuluhõngulisi küpsiseid)
Mikserda või ja
suhkur ühtlaseks massiks. Lisa muna, kaerajahu ja kaerahelbed, ühenda ained
ühtlaseks massiks. Tõsta tainast teelusikaga ahjuplaadile väikesed pätsikesed
ja vajuta sõrmedega lamedaks. Küpseta 180-kraadises pöördõhuga ahjus ca 15
minutit (kuni küpsised muutuvad kuldpruuniks).
esmaspäev, 6. oktoober 2014
Vähese suhkru ja mandlilaastudega beseeküpsised
Besee küpsetamise
võtan ette ainult ja üksnes seetõttu, kuna teistest toitudest jääb aeg-ajalt
munavalgeid üle. Mina ise ülimagusate munavalgeküpsetiste nagu makroonide ega
Pavlova asutajate klubisse ei kuulu, aga lastele maitseb besee igal kujul.
Mulle teeb loomulikult muret, et nad saavad beseed süües hirmuäratava koguse
suhkrut. Suhkrukogus, mis nelja munavalge kohta enamikes retseptides kohata
võib, on valdavalt 200 g ringis või veel rohkemgi. Vähese suhkruga ei pidavat
besee tekstuur õige jääma. Ma seadsin selle väite kahtluse alla ning proovisin
küpsetada beseed nii, et munavalgete ja suhkru grammiline kogus oleks sama. Mul
olid M suuruses munad ning neli munavalget kaalus 135 g; sama koguse lisasin ka
suhkrut. Lisasin ka suure koguse mandlilaaste ning beseeküpsised õnnestusid
ideaalselt. Ja olid ootuspäraselt vähem magusad. Maisitärklis ja veiniäädikas
on lisatud põhjusel, et küpsised jääks seest veidi nätsked; kui tahad täiesti
krõbedat beseed, ära neid lisa.
Vaja läheb:
135 g munavalgeid
(4 tk)
135 g
peeneteralist suhkrut
65 g mandlilaaste
1 tl maistärklist
0,5 tl valge
veini äädikat
Vahusta
munavalged suhkruga ühtlaseks ja venivaks vahuks. Sega nüüd juba käsitsi vahustantud
munavalgete hulka mandlilaastud, maisitärklis ja valge veini äädikas. Tõsta
teelusikaga ahjuplaadile väikesed tupsukesed. Küpseta beseeküpsiseid
100-kraadises pöördõhuga ahjus 1 h 30 minutit.
esmaspäev, 29. september 2014
Pesto, päikesekuivatatud tomatite ja suvikõrvitsalaastudega pasta
Pasta, pesto,
päikesekuivatatud tomatid ja suvikõrvitsalaastud – selline kooslus jäi mulle
meelde Portugalist ühest fine dining restoranist. Kuigi pasta ja Portugal ega
ka pasta ja fine dining tegelikult ei tohiks omada mingit seost. Ise
tõenäoliselt sellist valikut poleks teinud, aga kuna meil oli 3-aastane laps
kaasas ning ma olin teda nädal aega söötnud enda valikul mereandidega alates
kaladest kuni kaheksajalgadeni, tellisime talle üle pika aja ühe pasta.
Maitsesin loomuliult ka ise – see oli väga hästi valmistatud, mis omakorda inspireerib
ju ise järgi katsetama.
Pasta peale läheb
tarvis väikest suvikõrvitsat, mille seemned veel ei ole välja arenenud ning
mille koor õrnake. Minul kasvab peenras sel aastal üksainus suvikõrvitsataim,
millelt olen korjanud juba ligi 20 suvikõrvitsat. Kiratses terve külma juunikuu
ning tundus lausa, et sureb välja, aga juuli lõpust kuni tänaseni on olnud väga
viljakas. Ühe sellise noore suvikõrvitsa järgi jooksin õue, kui hakkasin pastat
tegema. Vaid mõni minut pärast korjamist oli suvikõrvits juba õhukesteks
laastudeks fileeritud ning valmis pannile minema. Sellist “elus” isendit ei
raatsi pikalt küpsetada – vaid kergelt kuuma ja kohe söögiks.
Lihtsama
vastupanu teed minnes võib pestot ka poest osta, kuid värskelt valmistatud
pesto on kindlasti kordades parem. Köögikombainiga valmib see kiiresti samal
ajal, kui pasta keeb.
Ja ei mingit liha
ega kala. Päikesekuivatatud tomati tükid on tugevamaitselised ning justnagu
liha asemel. Sobib taimetoitlastele, kel juust menüüs.
Vaja läheb (3-le):
300 g pastat
ca 5
päikesekuivatatud tomatit õlis
meresoola
1 väike
suvikõrvits
Pesto:
1 pott basiilikut
(ca 35-40 g lehti)
ca 30 g piinia-
või seedermänni seemneid (röstitult)
ca 40 g parmesani
juustu
1 küüslauguküüs
ca 0,75 dl
külmpressitud oliiviõli
Pane pasta vesi
keema ning asu pestot valmistama. Rösti piinia- või seedermänniseemneid
180-kraadises ahjus ca 4 minutit (ära pruunista). Riivi parmesani juust ning
purusta küüslauk. Pane köögikombaini basiilikulehed, röstitud seemned,
purustatud küüslauk ja riivitud parmesan – jahvata kõik peeneks. Lase
köögikombainil töötada ning nirista pesto sisse oliiviõli kuni pesto on
ühtlaselt kreemjas. Soola eraldi lisada pole vaja, parmesani juust on piisavalt
soolane. Pane vahepeal pasta potti (lisa keeduvette ka soola) ning jäta
küpsusaste al dente, mitte mingil juhul ära liiga pehmeks keeda, sellise toidu
puhul on see eriti oluline. Tükelda päikesekuivatatud tomatid väiksemaks ning
viiluta suvikõrvitsast juurviljakoorijaga õhukesi laaste. Kasuta võimalikult väikest
ja noort suvikõrvitsat, siis on maitse ja tekstuur parimad. Kuumuta pann,
nirista pannile veidi päikesekuivatatud tomatite purgist õli (või lihtsalt
oliiviõli) ning keeruta suvikõrvitsalaaste pannil umbes üks minut, maitsesta
vähese soolaga. Suvikõrvitsaid ei tasu liialt närtsitada, väheke kuumust
õhukestele viiludele on juba piisav.
Kurna pasta ning
sega selle sisse pesto ja päikesekuivatatud tomatid. Tõsta pasta taldrikusse
ning pane peale suvikõrvitsalaaste.