Alates 2009. aastast
on Eesti parimate restoranide seas figureerinud restoran Horisont. Restoran
asub Swissôtel’i 30. korrusel, mis on Tallinna kontekstis täiesti teine mõõde.
Kõrge ja kauge ning ei tule tänaval liikudes isegi meelde. Või on ehk kõhklused
– on üldse 5 tärni hotelli restoran avatud külalisele, kes hotellis ei peatu?
On, teid oodatakse.
Autoga tulles on
mugav parkida Tartu mnt aluses parklas, kust saab liftiga otse Swissôtel’i
fuajeesse. Sealt viib teine lift maja 30. korrusele, kus asuvad nii baar kui
restoran Horisont. Siit avaneb parim vaade Tallinnale (teletorn on keskusest
veidi liiga eemal). Eelmised korrad, kui Horisondis käinud olen, olen näinud
tuledesäras linna. Praegu, suve lõpul, on õhtusöögi ajal veel valge ning linn
paistab päikesepaistes oma täies ilus. Kindlasti on siit ülevalt põnev vaadata
ka vihmast ja tormist ilma, olles nagu kõige selle keskel, samas nii kaitstud
ja soojas kohas.
Tallinn tundub
ülaltpoolt vaadates väga väike. Millegipärast ei tunne ma end Eestis viibivat,
kuigi all on tuttav linn. Ehk seetõttu, et Tallinnas ma kõrghoonetesse
(nimetame neid Eesti kontekstis nii) tavaliselt ei satu. Linna ülaltpoolt vaated
ja sellega kaasnevad emotsioonid on pärit erinevatelt reisidelt. Kuigi linnad,
mida olen kõrghoonetest näinud, on oluliselt suuremad. Kõrgeim restoran, kus
söönud, lausa 46 korrust kõrgemal kui siinne Horisont.
Horisont on moodne ja luksuslik fine dinig restoran. Mulle tundub, et
otse tänavalt siia sisse astuda oleks pisut kohatu. Ikka paned korralikult
riidesse, tuled tähistama mõnda olulist sündmust, nautima head sööki, imelist
vaadet ja kaaslas(t)e seltskonda. Kõrvallauas istub perekond umbes 5-aastase
tüdrukuga, viksilt ja viisakalt riides, püsib lauas ning ei räägi kõva häälega.
Kuigi võiks eeldada, et lapsed pole fine dining restoranis oodatud, Horisont piiranguid
ei sea. Lastele spetsiaalselt lastemenüüd siiski ei pakuta.
Restorani peakokaks on vaid 29-aastane Marko
Sõmer, kellel töökogemust mitmetest Eesti ja välismaa nimekatest restoranidest.
Menüü paistab esmapilgul üsna klassikaline ja turvaline valik rahvusvahelisele
hotelliketile – Eesti pole siin ei tooraine ega toitude valikus kuidagi
esindatud. Põhiroogadest leiab laialt levinud veisefilee, pardirinna,
maisikana, tallekarree – jääb vaid küsimus, kuidas need teostatud on. Seevastu
eelroogade menüü tundub oluliselt põnevam – nt härjasaba ravioli, krabi cannelloni,
meriärn, vutirind. Lisaks a la carte menüüle on restoranil ka iga kuu uuenev 6-käiguline
maitsmismenüü (65 €/inimene). Meie otsustame maitsmismenüü kasuks, et saada
koka pakutavast head ülevaadet. Maitsmismenüü juurde on kokku pandud ka iga
toidu juurde sobivad veinid, samuti jagab sommeljee veinisoovitust a la carte
menüüst tellitud toitude kõrvale. Teenindus on asjatundlik, reserveeritud –
kohane fine dining restoranile.
Baguette, must leib, hummus, Prantsuse või soolaga, tomatipesto |
Koka tervitusamps - lõhe, vutimuna, tillikaste
|
Kuuekäigulise
menüü (koos koka tervitusampsuga isegi 7-käigulise) lõpus ei tunne end liiga
täissöönuna. Toitude kogused on väikesed ning on arvestatud, et inimene jõuaks
kõike maitsta. Pealegi on söömine toimunud aeglaselt, umbes kahe tunni
jookusul.
Fotoaparaati
kaasas polnud, pildid on tehtud iPhone 4s-ga.
Kutsujaks oli sel
korral Swissôtel Tallinn.