tag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post4729349119989003500..comments2024-03-27T18:50:55.471+02:00Comments on Aet köögis: Vanaema piparkoogidAet Trisberghttp://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-4086304627672836032020-12-02T16:27:57.351+02:002020-12-02T16:27:57.351+02:00otsin piparkooke kus olevat hapukoort siis tuleb m...otsin piparkooke kus olevat hapukoort siis tuleb maitsvam piparkookAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07178964487186335170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-17446779347714769442020-04-27T14:36:14.140+03:002020-04-27T14:36:14.140+03:00Pole veel köögini jõudnud aga kas või asemel võib ...Pole veel köögini jõudnud aga kas või asemel võib ka mingit õli(kookose või oliivi v rapsi vms...? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14326268378717432023noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-63407063130004901662019-11-30T15:53:53.567+02:002019-11-30T15:53:53.567+02:00Tere, Maigi. Tainast, mille koostises on või (mitt...Tere, Maigi. Tainast, mille koostises on või (mitte margariin), ongi raskem rullida. Aitab see, kui võtad taina umbes pool tundi enne rullimist toatemperatuurile ning mudid seda enne rullimist ka käte vahel. <br />Kerkimine on aga seotud sooda kogusega tainas - mida rohkem soodat, seda paremini kerkivad. Aga üldiselt piparkook ikka veidi kerkibki ahjus.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-20832852382877047072019-11-25T16:39:14.784+02:002019-11-25T16:39:14.784+02:00Tere. Proovisin retsepti järgi piparkooke teha. Pi...Tere. Proovisin retsepti järgi piparkooke teha. Piparkoogid jäid väga head krõbedad ja püsisid sellised ka paar päeva hiljem. Kuid, kas ma olen ainuke, kellel seda taigent oli väga raske rullida? Tõmbus muudkui kokku tagasi ja plaadil küpsesid ka nii, et laiusest tõmbusid kokku ja kerkisid hästi paksuks (kuigi rullisin õhukeseks). Milles võis asi olla, et taigen nii käitus?Maigihttps://www.blogger.com/profile/04304638931453378831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-91658409957439464652016-12-03T02:05:48.540+02:002016-12-03T02:05:48.540+02:00Tere. Võin Teile kinnitada, et retsept on tõepoole...Tere. Võin Teile kinnitada, et retsept on tõepoolest pika ajalooga. Mu vanavanaema oli 1920-nendatel ühe mõisa köögis abiline ning minul on ka vürtsikoogi retsept, mis väga sarnane Teie poolt ülesmärgituga. Tõsi retseptis olid algsena maitseained teiste nimedega, ning sooda-sidrunhappe asemel põdrasarvesool. :) Ka sisaldab minu retsept 6 munakollast ning 0,3 l hapukoort. Maitseainete valikust puudus seal vürts. Muu kõik sama. Minu retsepti aine kogustega tuleb 4,8-5kg taigent. Olen selle järgi juba üle 30 aasta piparkooke küpsetanud. Töötab edukalt ka 100 aastat hiljem. Ja on juhuseid olnud, kus ühest taignateost on pühadeperioodil väheks jäänud. :)Liia Oravhttps://www.blogger.com/profile/15084393331950195029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-62943116406780561522015-12-01T17:12:38.620+02:002015-12-01T17:12:38.620+02:00Minu retseptis on veel hapukoor 2 klaasi. Pole ne...Minu retseptis on veel hapukoor 2 klaasi. Pole neid ammu teinud aga mäletan veel, et tuli ilmatuma kogus ja seistes läksid aina paremaks, minu vanatädi, kes oli meisterküpsetaja, hoidis neid piparkooke köögis laua all pappkarpides:)Marenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-71137767760446941052015-12-01T13:28:44.894+02:002015-12-01T13:28:44.894+02:00See retsept töötab täiesti ilma munata. Huvitav, k...See retsept töötab täiesti ilma munata. Huvitav, kas tõesti on ka selle retsepti alge nii pika ajalooga...Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-73132078020314129902015-12-01T13:01:15.499+02:002015-12-01T13:01:15.499+02:00Aga kas ilma munata? Mul on retsept aastast 1920 j...Aga kas ilma munata? Mul on retsept aastast 1920 ja olen pidanud neid piparkooke tõesti parimateks. Kogused minu retseptis enam-vähem samad.Marenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-43133006281735172602014-12-14T23:33:05.051+02:002014-12-14T23:33:05.051+02:00Hea eha! Erinevatest jahudest küpsetamise kohta in...Hea eha! Erinevatest jahudest küpsetamise kohta infot leiad eelmistest kommentaaridest. Ka küpsetades kohtub suhkur väga kõrgete temperatuuridega, mitte vaid sulatades. Valik on igaühe enda teha.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-67926618205109381592014-12-14T15:38:03.935+02:002014-12-14T15:38:03.935+02:00Tere!
Kas võiks olla võimalik ka kaera- ja tatraj...Tere!<br /><br />Kas võiks olla võimalik ka kaera- ja tatrajahust piparkooke teha, peaks ju vist sobima?<br /><br />Teine asi, et kui toorroosuhkrust siirup keeta, siis sisuliselt tähendab see suhkru rafineerimist. Kas siis on üldse mõtet kallist toorsuhkrut kasutada?ehanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-63890318331304519272014-12-03T02:13:23.638+02:002014-12-03T02:13:23.638+02:00Janika, olen teinud nisu- ja tatrajahu kogused poo...Janika, olen teinud nisu- ja tatrajahu kogused pooleks; täiesti tatrajahust pole teinud, aga saab ka nii. Kuna proovinud pole, siis ei saa kinnitada, kas teiste komponentide kogused klapivad sama koguse tatrajahuga. Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-30367746157735312012014-12-01T16:44:46.591+02:002014-12-01T16:44:46.591+02:00See piparkoogitaigen on tõesti ideaalne ja tuleb m...See piparkoogitaigen on tõesti ideaalne ja tuleb meie peres kasutusse juba kolmandat aastat. Mul on sel aastal kaval plaan proovida teha piparkooke täistera nisujahule vahelduseks tatrajahuga. Tatraküpsised maitsevad ju imeliselt! Aet, kas oled seda retsepti proovinud ka tatrajahuga? Ehk oskad öelda, kas võin lihtsalt nisujahu asendada tatrajahuga või peaksid siis koostises kaasnema ka mingid muud kohandused?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07327139644935416046noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-80979415178891227252013-12-14T15:02:07.735+02:002013-12-14T15:02:07.735+02:00Täiesti olemas retseptis, millal või lisatakse - l...Täiesti olemas retseptis, millal või lisatakse - lõika tükkideks ja sega kahe kokkusegatud kuuma suhkrusiirupi hulka. Lisa või jaokaupa ja ja sega pidevalt. Edu! Minul tuli sel aastal väga hea tainas.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-3561503655936470112013-12-14T12:35:38.713+02:002013-12-14T12:35:38.713+02:00Tundub, et retsepti kirjeldusest on jäänud välja, ...Tundub, et retsepti kirjeldusest on jäänud välja, mida teha võiga? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-38954482962781087572013-12-04T12:30:40.946+02:002013-12-04T12:30:40.946+02:00Maitsevahe ei jää neil suhkrutel.Maitsevahe ei jää neil suhkrutel.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-86490809958923817142013-12-03T14:23:33.240+02:002013-12-03T14:23:33.240+02:00Tere!
Kas võib olla taignal maitsevahet ka siis, k...Tere!<br />Kas võib olla taignal maitsevahet ka siis, kui kasutan roosuhkru asemel tavalist, valget suhkrut?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-31040937886949679062013-11-11T16:38:01.838+02:002013-11-11T16:38:01.838+02:00Arvan, et seisab 3-4 nädalat. Olen jõulude paiku j...Arvan, et seisab 3-4 nädalat. Olen jõulude paiku ja vahel hiljemgi küpsetanud kuu algul tehtud tainast piparkooke. Paki korralikult köögikilesse, kuna võine tainas imab külmkapist lõhnu.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-17146748822766764282013-11-11T13:45:16.811+02:002013-11-11T13:45:16.811+02:00Tere,
Kaua taigen kulmkapis seisab;)
Tere,<br />Kaua taigen kulmkapis seisab;)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-91737760399809957032012-12-11T23:15:47.463+02:002012-12-11T23:15:47.463+02:00Vastuseks viimasele kommenteerijale:
See aasta ju...Vastuseks viimasele kommenteerijale:<br /><br />See aasta just nii tegingi - pool jahukogust täistera niusjahu ja pool kogust tavaline nisupüül - tulemus väga hea. Soovitan väga sellist varianti. Pisut toitainerikkam ka kui tavaline püülijahu-piparkook.Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-82307915193765364162012-12-11T21:59:04.645+02:002012-12-11T21:59:04.645+02:00Tere!
Ega Te ei ole proovinud nii,et ühele taignal...Tere!<br />Ega Te ei ole proovinud nii,et ühele taignale panete pool kogust nisujahu ja pool kogust täisterajahu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-60577211417400194812011-12-11T20:50:33.272+02:002011-12-11T20:50:33.272+02:00Julija - nii tore kuulda, et said ideaalsete pipar...Julija - nii tore kuulda, et said ideaalsete piparkookidega hakkama!Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-90414025073266006702011-12-09T09:24:59.993+02:002011-12-09T09:24:59.993+02:00Tere! Tegin piparkooke teie õpetuse järgi ja need ...Tere! Tegin piparkooke teie õpetuse järgi ja need tulid ülihead välja! Väga maitsvad, krõbedad...mmm... just sellised nagu üks õige piparkook peabki olema! :)<br />Sain ka suhkru kõrvetamisega hästi hakkama :) <br />Suur-suur aitäh Teile, Aet! Suur abi oli ka kirjeldustest, näiteks taigna konsistentsi kohta, sest vahepeal hakkasin kahtlema, kas retseptis olevast jahu kogusest ikka piisab, ja piisaski! Olen väga õnnelik, et leidsin õige piparkoogi valmistamise saladuse! Veel kord suured tänud Teile! :)Julijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-35979761225342551552009-12-26T23:36:06.750+02:002009-12-26T23:36:06.750+02:00Diana, vürts või vürtspipar, see on sama jah (veid...Diana, vürts või vürtspipar, see on sama jah (veidi suuremad terad kui on mustal terapipral), ostsin Santa Maria oma Prismast. Ingverit ei pannud, kuid see figureerib päris mitmes piparkoogiretseptis, mida ma näinud olen - võid proovida. Vaata nt minu blogis magusate maiustuste kategooriast jõulumandlite retsepti, selles figureerib mul ka ingver; arvan, et ingver sobib väga hästi jõulutoitudesse. <br /><br />Proovi siis suhkru kõrvetamine õigesti teha, kirjeldasin õpetuses päris detailselt - see on kõige olulisem. Edu!Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-73102255299969465412009-12-26T20:06:35.717+02:002009-12-26T20:06:35.717+02:00Tere,
Tahan teha piparkoogid teie retsepti järgi a...Tere,<br />Tahan teha piparkoogid teie retsepti järgi aga ei saa aru mis asi on <br />0,5 tl vürtsi? poodides ma ei leidnud sellise maitseaine? mis firma oma see on? leidsin ainult vürtsi pipra. Kas see sobib? <br />Kas jahvatatud ingverit ei ole proovinud panna?Dianahttp://www.diamondfold.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3289679923030498085.post-46069088155701523972009-12-21T21:20:42.718+02:002009-12-21T21:20:42.718+02:00Kõik pildid retseptide juures on minu tehtud. Täna...Kõik pildid retseptide juures on minu tehtud. Tänan komplimendi eest. Kaameraks Canon 5 D Mark II, põhiobjektiiv, mida toidupiltide tegemiseks kasutan on Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM. Osa pilte teen ka pika objektiivi makrorežiimiga (makro on selle aparaadi puhul objektiivi asend mitte eraldi programm).<br />Foto õnnestumise tagab õige valgus, nagu Sa kindlasti ka ise tead, kui pildistad. Ja midagi on ka fotograafi "käekiri". Inimesi ma ei saa pildile nii "kõnelema" kui toite :)<br />See fotoaparaat on tõesti äärmiselt hea. Pildistasin ajutiselt ka ühe teise, enam-vähem OK hinnaklassis fotikaga, aga pildid tulid kohutavad, tugev ülevalgustatus (vt nt talvise kukeseenepasta pilti).Aet Trisberghttps://www.blogger.com/profile/07849747105258478588noreply@blogger.com