reede, 22. aprill 2016

Roheline kevadsmuuti

Roheline värv on kevade ja värskuse sümboliks. Värske ja vitamiinirohke on ka roheline kevadsmuuti, mis sobib hästi päeva alustamiseks.

Eriti vitamiinirohke joogi saab, kui lisada smuutisse erinevaid söödavaid umbrohtusid. Täna korjasin jooksuraja äärest naadi- ja nurmenukulehti, aga olen sama smuutit teinud ka salati- ja spinatilehtedega. Maitse poolest pole väga vahet, kas lisada salatiti ja spinatit või erinevaid umbrohtusid, aga kindlasti on värskelt nopitud naadi- ja nurmenukulehed pakendatud salatilistest vitamiinirohkemad.


Ühe klaas jagu (250 ml):
2 kiivit
1 avokaado
peotäis lehtsalatit ja/või spinatit ja/või noori naadilehti või nurmenukulehti
1 laimi mahl
1-2 tl suhkruroosiirupit

Koori kiivi, eemalda avokaadolt koor ja seeme, pigista laimist mahl välja ning pane ka ülejäänud koostisained kannmikserisse (töö saab tehtud ka saumikseriga). Purusta mass ühtlaselt vedelaks ning naudi smuutit koheselt pärast valmistamist. Sobib hommikuseks turgutuseks või ka kergeks vahepalaks teiste söögikordade vahel.

Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.

kolmapäev, 13. aprill 2016

Hummus avokaadoga

Mul on täielik avokaadosõltuvuse periood. Avokaadod on praegu ideaalses küpsusastmes ja suurepäraste maitseomadustega ning need on mu menüüs liialdamata igapäevaselt. Kuidas ja millist avokaadot valida, loe ühest varasemast postitusest.

Lisan avokaadot hommikul smuutisse, lõunal salatitesse, vahel söön lihtsalt niisama ühe avokaado. Need on nii head! Isegi hummust tehes tuli mõte lisada hummuse sisse mõned avokaadod – tuli ilus heleroheline ja kergelt avokaadomaitseline. Naljaga öeldes - kui ei suuda otsustada, kas tahad hummust või guacamole'i, siis tuleb need toidud ühendada.

Hummus on Lähis-Idast pärit toit, mille põhikomponendiks on kikerherned ning maitset annavad seesamiseemnetest valmistatud tahini ja vürtsid. Hummus kuulub reeglina suupistelauale, kuna seda süüakse määrdena kas saiaga, lameleivaga, erinevate krõpsudega (ka meie musta leivaga sobib) või köögiviljadega. Mina valmistasin hummusega söömiseks lavašikrõpse. Selleks rebisin lavašist väikesed tükikesed, millele piserdasin veidi oliiviõli ja küpsetasin ahjus krõbedaks.

Vaja läheb (12-15-le):
1 purk (400 g) konservkikerherneid
25 g seesamiseemneid
0,5 dl rapsiõli
0,5 dl extra virgin oliiviõli
0,5 tl meresoola
0,5 tl tšillihelbeid
veerand tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl suhkruroosiirupit
0,5 laimi mahl
2-3 avokaadot (kui on väikesed advokaadid, kasuta kolme)
0,5 dl vett (vajadusel)
koriandrilehti (peale raputamiseks)

Rösti seesamiseemneid kuival pannil paarkümmend sekundit (ära pruunista).

Kalla kikerhernekonserv sõelale ja nõruta vesi välja. Hummusele võib lisada maitseks valmis tahini, aga mina tegin selle ise – panin purustajasse röstitud seesamiseemned, jahvatasin need pulbriks ning lisasin rapsiõli, kuni mass sai ühtlaselt kreemjas.

Nüüd lisa köögikombaini kikerherned, isetehtud tahini, meresool, tšillihelbed, jahvatatud vürtsköömned, suhkruroosiirup ja laimimahl. Purusta köögikombainiga ühtlane mass.

Purustamise ajal kalla köögikombaini (kui kombain võimaldab töötamise ajal lisada, kui mitte, siis lisa kõik ained koos) nii oliiviõli kui tahinist ülejäänud rapsiõli. Kui mass on ühtlane, lisa hummusele ka avokaadod ning purusta veelkord mass ühtlaseks. Avokaado muudab hummuse värvi ilusaks heleroheliseks ja annab ka maistet. Kui tundub, et hummus jäi liiga paks, nirista veidi (keedetud ja jahutatud) vett lisaks.

Serveerimisel puista hummusele peale hakitud koriandrilehti, oliiviõli ja soovi korral lisaks tšillihelbeid.

Soovitan teha korraga selline kogus hummust, mis ka samal päeval ära süüakse (antud kogusest jätkub suupistelauale panekuks ca 12-15 inimesele). Avokaado heleroheline värvus muutub õhuga kokkupuutel pruunikaks ning seetõttu ei näe avokaadoga tehtud hummus järgmisel päeval enam nii ilus välja.

pühapäev, 3. aprill 2016

Kookoseküpsised riisijahuga

Olen avastanud taas ühed imehead küpsised ilma nisujahuta. Kes mu blogi pikemalt lugenud, märkab ehk, et küpsiseretsepte leiab mu blogist ohtralt ja suur osa neist on just nisuvabad küpsetised. Küpsistes saab koostisaineid võrreldes kookidega oluliselt lihtsamini ja ilma lõpptulemust halvemaks muutmata asendada.

Riisijahuga kookoseküpsisteks sain inspiratsiooni taas ökoküpsetaja Pagar Võtaks küpsetiste põhjal. Olen ennegi nende valikust mitmeid häid küpsiseid avastanud ja neid kodus ise järgi teinud. Küpsiseküpsetamise kogemus on mul aastatega tekkinud päris korralik ning ma võin vist juba enamikke küpsiseid maitstes suuta tekitada retsepti, mille järgi neid ise küpsetada. Need riisijahuga kookoseküpsised tulid küll sama maitse ja tekstuuriga nagu Pagar Võtaks samad küpsised. Küpsised on tõelised laste lemmikud, testitud paljude laste peal.

Kuna küpsistesse lähevad vaid munavalged, siis pakun ideid, mida järgijäänud munakollastest valmistada:
brüleekreemi
jäätist
Key Lime Pie'd
Caesari salati kastet/kodust majoneesi
või lisa pastakastmele


Vaja läheb:
3 munavalget
75 g rafineerimata roosuhkrut
125 g võid
100 g riisijahu
50 g kookoshelbeid

Esmalt lase võil umbes pool tundi toasoojuses pehmeneda (kui lõikad või viiludeks, pehmeneb see kiiremini kui terve tükk). Vahusta munavalged koos suhkruga kohevaks vahuks. Lisa või hulka riisijahu ja kookoshelbed ning sega või töötle mikseriga mass ühtlaseks. Nüüd sega tainasse suhkruga vahustatud munavalge ja sega tainas ühtlaseks.

Ühesuuruseid küpsiseid saab hästi teha, kui panna küpsisemass spetsiaalse otsikuga kondiitrikoti sisse (sama töö teeb ära ka tavaline kilekott, millel üks ots ära lõigata) ja pigistada ühesuurused pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mina tegin umbes 3 cm läbimõõduga väikesed küpsised. Arvesta, et küpsis valgub ahjus veidi laiali.

Küpseta küpsiseid 200-kraadises ahjus 15-17 minutit, kuni need võtavad kollaka jume. Lase küpsistel jahtuda ning vajadusel säilita õhukindlas karbis, et säiliks küpsiste krõbedus.